fbpx

FRISS HÍREK

Európai Parlament: Magyarország nem teljes értékű demokrácia

- Advertisement -

Megszavazták az Európai Parlament képviselői azt a jelentést, amely megállapítja, hogy Magyarország folyamatosan távolodik az Európai Unió alapértékeitől, és a teljes értékű demokrácia helyett 2022-re már inkább a „választási autokrácia” jelző illik rá. Az állásfoglalást 433 képviselő fogadta el 123 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett.

A jelentést a magyar jogállamiságot vizsgáló EP-különbizottság vezetője, Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti képviselő nyújtotta be. A 30 oldalas dokumentum a 2018-ban elfogadott Sargentini-jelentés frissített változata, aminek a nyomán elindult a hetes cikkelyes eljárás.

Az Euronews arról ír, hogy a most elfogadott jelentésben újdonságnak számít az uniós források kérdése.

A képviselők arra szólították fel a jelentésben az Európai Bizottságot, hogy mindaddig zárolják az összes Magyarországnak járó uniós forrást, amíg a magyar kormány nem orvosolja a problémákat.

A jelentés szerint súlyosbította a magyar helyzetet az Európai Unió tétlensége, ráadásul az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács is megsérti a jogállamiságot azzal, hogy nem haladnak szerintük megfelelő ütemben a hetes cikkelyes eljárással.

„A jelentés következtetései egyértelműek és visszavonhatatlanok: Magyarország többé nem demokrácia. Sürgősen el kellett fogadnunk ezt az állásfoglalást, mert az ország riasztóan gyorsan távolodik a jogállamiságtól”

– mondta a vitán Gwendoline Delbos-Corfield. A jelentéstevő szerint „eddig nem látott többség” áll ki az Európai Parlament bal- és jobboldalán amellett, hogy a Fidesz önkényuralmi politikát folytat.

Hasonló cikkünk:  Egyre népszerűbb a műszempilla a nők körében

A magyar ellenzék politikusai arra kérték az EP-képviselőket és az uniós döntéshozókat, hogy ne fosszák meg a magyarokat az uniós támogatásoktól, hanem a kormányt megkerülve juttassák el azokat az emberekhez. A csütörtökön megszavazott állásfoglalás ugyan semmilyen kézzelfogható következménnyel vagy szankcióval nem jár, de hatással lehet az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások eredményére. A brüsszeli testület ugyanis a napokban dönt arról, hogy elfogadja-e a magyar kormány válaszát és tervezett intézkedéseit a jogállamisági mechanizmus keretében elindított eljárásra – vagy elutasítja, és az Európai Tanács elé viszi az ügyet.

A teljes cikket a Telex-en olvashatja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...