Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Hatósági áras gázpalack – átverés?

- Advertisement -

Ahhoz, hogy a kereskedők ne menjenek tönkre nemcsak a gázon spórolnak, de kikerülik a hatósági árat is. Hogy mérsékeljék a veszteséget, kevesebb gázt töltenek a palackokba, így piaci áron tudják eladni. A fűtési szezonban talán nem is ez fog igazán számítani, hanem az, hogy egyáltalán lesz-e elég PB-gáz, mert már most is sokszor napokig kell várni egy-egy szállítmányra.

Ahogy 2010-ben Orbán hatalomra került, meg is indította a rezsiharcot. Az energiahordozók nagy részére hatósági árat vezettek be, vagyis akárhogy alakul a nagykereskedelmi ár, a kiskereskedők csak hatósági áron vagy az alatt adhatják a lakosságnak az adott terméket. 2012 decemberében hoztak egy rendeletet, amelyben a PB-gázpalackok cseréjének akkor érvényes árából levontak tíz százalékot, majd az így kapott összeg lett a hatósági ár. Ez akkor 5215 forintot jelentett a 11,5 kilós palack cseréjénél.

Például 2016-ban, amikor csökkent a gáz piaci ára 3490 forintot kértek a kiskereskedők a palackos gázért, ami 2020-ban lépte át ismét alulról az ötezer forintot. A vezetékes földgáz ára is a hatósági ár alatt volt jó pár évig, de a lakosságnak így is a hatósági árat kellett fizetnie. Vagyis a rezsicsökkentés jegyében a piaci árnál drágábban kaptuk a vezetékes gázt.

A PB-gáz ára is növekedett az energiaválság miatt. Egy nagykereskedő úgy döntött tavaly, hogy kikerüli a hatósági árat. A jogszabályban a hatósági ár a 11,5 kilogrammos palackokra vonatkozott, elkezdtek 10,9 kilogrammnyi gázt tölteni a palackokba. Vagyis nem a palackok lettek mások, hanem a régi palackokba 0,6 kilogrammal kevesebb gázt töltöttek.

Ennek következtében drágábban és kevesebb gázt kap a vevő, de ami lényeg, hogy erre nem vonatkozik a hatósági ár. an, ahol a 10,9 kilogrammosnak nevezett palackok cseréjéért 7800, máshol 8500 forintot kértek, most már a tízezer forintot közelíti az ár, miközben a hatósági ár most is 5215 forint, de ez csak a 11,5 kilogrammos palackokra vonatkozik.

Ha a kereskedők hatósági áron adják a gázt, csődbe mennek a komoly veszteség miatt. Van még olyan nagykereskedő, amelyik forgalmazza a hatósági áras, 11,5 kilogrammos PB-palackot, de kiszolgálási árat számít fel. Enélkül már tönkrement volna.

A fűtési szezon közeledtével sok helyen használják már most is fűtésre a palackos gázkályhákat, így a gond is csak növekedni fog. Miközben a kereskedők veszteséggel működnek, a PB-gázból is hiány van, sokszor napokig kell várni egy-egy szállítmányra.

via Szabad Európa

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version