fbpx
2.2 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Egy betanított munkás béréért dolgozik a magyarok fele

- Advertisement -

2022. júliusában a (kedvezmények figyelembevételével számított) nettó kereset mediánértéke 279 400 forint volt – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. Hozzátették, hogy ez az érték egy év alatt 16,6 százalékos növekedést takar, így a nettó medián bér értéke egy év alatt havi 40 ezer forint többletet mutat – ám a pénz döntő részét időközben elvitte az infláció, amely júliusban még „csak” 13,7 százalékos volt.

A 279 ezer forintos nettó fizetés alapesetben 400 ezer forintos bruttónak feleltethető meg. Valahonnan ismerős a a havi bruttó 400 ezer forint – a magyarországi álláshirdetésekben egyre elterjedtebb a bruttó fizetés megjelölése, amelyből kideríthető, hogy ez a gyárakban dolgozó betanított munkások bére.

Világosan látszik tehát, hogy 2022 őszén Magyarországon az összes munkavállaló fele legfeljebb annyit keres, mint egy szalag mellett dolgozó, már nyolc általános iskolai végzettséggel is betölthető állásra felvett szakképzetlen munkás.

Hasonló cikkünk:  Lassul, de csak kis mértékben az infláció

Bővebben a G7 cikkében olvashat.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...