fbpx
15.3 C
Kecskemét
2024. július 27., szombat

FRISS HÍREK

A román bérek beelőzték a magyarokét

- Advertisement -

Románia már az árszinttel korrigált bérekben is megelőzte Magyarországot, vagyis a románok többet tudnak vásárolni, mint a magyarok.

A román gazdaság gyorsabban nőtt az elmúlt időszakban és a fogyasztás is megnőtt a magyarországihoz képest. A bérek tavaly már magasabbak voltak Romániában, mint nálunk, az Eurostat most kiadott adatai szerint vásárlőerőparitáson (PPS) számolva a 2023-as volt az első év, amikor a keleti szomszédunk bérei elénk kerültek.

A régiós országokban emelkednek a fizetések, de Romániában volt a leggyorsabb növekedés. Az elmúlt tíz évben szinte folyamatosan csökkent a román és a magyar közötti különbség, amely végül teljesen elfogyott.

Korábban azt láttuk, hogy Románia egy főre jutó GDP-je megközelítette Magyarországot, a tavalyi évben pedig el is hagyta. A fogyasztást tekintve stabilnak látszik a román előny, és bár az adatok némiképp bizonytalanok, a béreknél látott előzés egyre kevesebb okot ad a kétkedésre. Bulgária is egyre nagyobb tempóban halad előre, így nem lenne meglepő, hogy egy-két éven belül a bolgár fogyasztás is a magyar szintre emelkedne.

Magyarország mélyen a trendvonal alatt húzódik a bérek és a fogyasztás kapcsolatát vizsgálva, a román bérszint viszont a trend felett van. A jelenség talán legfontosabb oka, hogy Magyarországon a döntéshozók arra koncentrálnak, hogy a beruházások minél nagyobb szeletet hasítsanak ki a gazdaság egészéből, miközben más országok jóval alacsonyabb felhalmozási dinamikával futnak. Vagyis, a jelenlegi jövedelmi szinten a többi régiós ország gazdaságpolitikája inkább a fogyasztást, mint a beruházásokat helyezi előtérbe.

Hasonló cikkünk:  A hazai autógyártás is lejtmenetben van

Magyarország az egy főre jutó fogyasztásban már csak Bulgáriát előzi meg, és hazánk továbbra is az alacsony bérszinttel versenyez, ami relatív lassabb gazdasági felzárkózáshoz vezet, mint a humántőkébe való befektetése. Az EU-ban nálunk az egyik legalacsonyabb az egy órára jutó teljes bérköltség (13 euró), ami továbbra is olyan vállalatok számára jelent vonzerőt, amelyek az olcsó munkaerőre helyezik a hangsúlyt, mintsem a magas képzettségre és a nagy hozzáadott érték teremtésére.

A jegybank friss jelentése szerint az elmúlt években a régiós országokhoz képest összességében relatív fejlettségünk és relatív termelékenységünk is kedvezőtlenebbé vált. Az MNB arra figyelmeztet, hogy az új évtized kulcsterületein (tudástőke, digitalizáció, zöld energia) nem éri el hazánk teljesítménye a régiós átlagot. A gyors felzárkózáshoz nagy változásokra lenne szükség.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...