Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Gyógyítható a gerincferdülés?

- Advertisement -

A gerincferdülés jellemzője, hogy a csigolyák elcsúszásának, elcsavarodásának következtében kóros, oldalirányú görbületek alakulnak ki a gerincoszlopon. Ezek aztán kezelés nélkül tovább fokozódhatnak és akár komoly betegségek kialakulásához is vezethetnek. Nézzük most meg, milyen tünetei, illetve kiváltó okai vannak a gerincferdülésnek és hogyan kezelhető gyógytornával!

Ezek a gerincferdülés tünetei és okai

Gerincferdüléshez számos ok vezethet. Lehet például genetikai eredetű, idegi- és izomeredetű, de kiválthatja a gerinc sérülése vagy az ott fellépő fertőzések is. Tünetei a bordapúp, az egyenetlen vállak és az ágyéki szakaszon felfedezhető eltérés. EmellGyógyítható a gerincferdülés?ett az is felhívhatja a figyelmet a problémára, ha az egyik lapocka jobban előre boltosul, vagy ha az egyik csípőlapát magasabban helyezkedik el, mint a másik. Szimptómái lehetnek a test különböző területein jelentkező fájdalmak is, így például a nyakfájás, a hátfájás, a derékfájás, a vállfájdalom, illetve a térd- és sarokfájdalom.

A mozgásszervi megbetegedésnek különböző fajtái különböztethetőek meg aszerint, hogy mely életkorban alakul ki. Így beszélhetünk szüléskori gerincferdülésről, amely szerencsére igen ritka. A korai gerincfejlődés 10 éves kor előtt jelentkezik és még jól kezelhető, ezért fontos az időben történő felismerése. 10 és 18 éves kor között többnyire a hormonális változások és az egyenetlen növekedés miatt alakul ki gerincferdülés. Ez a leggyakoribb típus. Felnőttkorban többnyire oldalirányú gerincferdülés jelentkezik a porckorongok kopásának következtében.

A gerincferdülés kezelése gyógytornával

gerincferdülés gyógytornával kezelhető. A gyógytorna a mozgás segítségével gyógyít, így a leghatékonyabb konzervatív terápiának tekinthető. Egy-egy kezelés aktív és passzív szakaszra bontható. A passzív részben a gyógytornász végez izomlazító, nyújtó, átmozgató mozdulatokat, valamint kimozgatja a csigolyákat. Ezekkel csökkenthető a fájdalom és oldható a mozgás beszűkülése.

A gyógytorna aktív szakaszában a gyógytornász és a páciens közös munkájára kerül sor. Ilyenkor történik meg a gerincferdülést kiváltó okok kezelésére. Nagyrészt a gerinc melletti és a core izmok erősítésével a csigolyák a megfelelő helyzetbe kerülnek majd, így elkerülhető az állapot további romlása. Az izomerő növekedésének köszönhetően a testtartás is helyessé, a mozgás pedig egészségesebbé válik.

Ez történik terápia hiányában

Ha a gerincferdülés nincs rendszeresen, szakember által kezelve, a görbületek tovább fokozódnak majd, ami a tünetek súlyosbodásához vezethet. Súlyos esetben akár a tüdőkapacitás és a keringés romlását is okozhatja, amely az életminőséget jelentősen rontja.

Egy súlyos gerincferdülés gyógytornával már nem, kizárólag műtéti úton kezelhető. Ráadásul a betegség következtében a gerincben kopásos elváltozások is kialakulhatnak, amely ugyancsak műtéti megoldást követel. A legjobb tehát még a kezdeti szakaszban gyógytornászhoz fordulni, hiszen ilyenkor még visszafordítható a folyamat és mozgás segítségével is orvosolható a probléma. Ilyenkor elengedhetetlen a rendszeresség és a személyre szabott gyógytorna gyakorlatok alkalmazása!

- Advertisement -
Exit mobile version