Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A boltoknak éjszaka kellett volna átárazni a tojás és burgonya árát

- Advertisement -

November 10-től lép életbe a tojás- és az étkezésiburgonya-árstop – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). A november 9-i kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, hogy szeptember 30-i szinten rögzíti a kormány a kései burgonya és a tojás árát. A tojás ára például 87,9 százalékkal nőtt egy év alatt.

Az árstopról szóló kormányrendelet meg is jelent a Magyar Közlönyben, vagyis november 10-től életbe is lépett. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) így reagált erre a rövid határidőre:

„Ezúton kérjük a vásárlók megértését, mivel a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni az éjszaka során. A rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek.”

A rövid átárazási határidő ellenére az árstopokat a kereskedők kötelesek érvényesíteni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban és a csomagküldő kereskedelemben is. A fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi az árstopok és az azzal kapcsolatos kötelező tájékoztatás betartását.

A rendelet szerint alapesetben a szeptember 30-ai bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni, akkor a kereskedő által 2022. szeptember 30. napját megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni, ha ilyen sincs, akkor a Központi Statisztikai Hivatal szeptemberre vonatkozó átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni.

Az újabb ársapkás termékek: tojás, étkezési burgonya, liszt, napraforgóolaj, sertéshús, csirkehús, 2,8 százalékos tej és kristálycukor. Az árstopok az év végéig lesznek érvényben, esetleges meghosszabbításukról a kormány decemberben dönthet.

via Telex

- Advertisement -
Exit mobile version