Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Illegális fakivágással számos fokozottan védett állatfaj élőhelyét semmisítették meg

- Advertisement -

Tiszaug és Lakitelek környékén három férfi szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg. A Kecskeméti Járási Ügyészség vádat emelt ellenük.

Kövecs Máté, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében leírta: Tiszaug és Lakitelek környéki ártéri erdőkben végzett erdészeti tevékenységre kötött szerződést a legidősebb férfi. Ennek teljesítéséhez a két másik vádlott cégét fakivágással bízta meg- áll a vádiratban.

A munkákkal érintett erdők Natura 2000-es védettségű területnek minősültek, számos védett, illetve fokozattan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyeként szolgáltak. A kormányhivatal által előre meghatározott időszakban végezhették el a vádlottak az előírt fakivágást, és az előzetes bejárás során jól látható színes X-el megjelölt fákat nem vághatták ki.

A szigorú szabályok ellenére a legidősebb vádlott utasítására egyik társa egy Tiszaug közeli erdőben öt, a kivágási tilalommal érintett őshonos szürke nyárfát vágott ki, valamint a kijelöltnél jóval nagyobb területen végzett tarvágást. Szintén a legidősebb vádlott utasítására a másik társ egy, a fekete gólyák élőhelyeként is szolgáló tiszaugi erdőben tíz nappal az engedélyezett időpont előtt kezdte meg a fák kivágását. Emellett olyan tiltott területekről is vágott ki fákat, amelyeket az előzetes bejárás során karókkal egyértelműen elkerítettek. A kivágott fák között több mint 80 éves nyár- és fűzfák is voltak.

A szabálytalan fakivágások miatt mindkét erdő esetében a Natura 2000-es védettségű élőhely megsemmisült. Az ügyészség a legidősebb férfit kétrendbeli, társait egy-egyrendbeli Natura 2000 terület megsemmisülését okozó természetkárosítással vádolja, ellenük börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Az ügyben a Kecskeméti Járásbíróság dönt.

via Hello Vidék

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version