Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Jöhet az extra vízdíj a magasabb fogyasztás után – mindez a rezsicsökkentés miatt

- Advertisement -

A Miniszterelnökség vezetője megerősítette azt az információt, miszerint egy bizonyos mennyiség fölött többet kellene fizetni a vízért, így juttatná plusz forráshoz a működésképtelenség határára jutott víziközmű ágazatot a kormány. Az energiaügyi miniszter már egyeztetett az érintettekkel, bár döntés még nem született.

V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium újonnan megalakult, a víziközmű-ágazatért felelős államtitkárságának vezetője a Víz Koalíció nevű civil szervezet által rendezett konferencián elmondta: „tényleg súlyos a helyzet”.

Homoki Andrea, a Víz Koalíció egyik alapítója örülnek annak, hogy a kormány már komolyan veszi a kérdést:

„Pozitív fejlemény, hogy úgy érezte a kormányzat, hogy szükség van külön államtitkárságra, amely foglalkozik ennek az ágazatnak a problémáival” – fogalmazott.

A rezsicsökkentés miatt 2013 óta nem változtak a vízdíjak, így az infláció és az energiaár-robbanás miatt a víziközmű cégek a működésképtelenség határára sodródtak. Egyre több a műszaki hiba is, mert a cégeknek nemcsak a hálózat fejlesztésére és felújítására, de még a fenntartására sincs pénzük.

azonnali beavatkozásra van szükség

mondta Kurdi Viktor, a Víziközmű Szövetség elnöke. Kifejtette, hogy „az azonnali beavatkozás elsősorban egy pénzügyi segítség, arra nézve, hogy a vízműcégek a villamosenergia-számláikat, a munkavállalóiknak a munkabérét és az adóterheiket ki tudják fizetni.”

A hálózat legalább 1000 milliárd forintos felújítást igényelne, azonban csak a jelenlegi működési problémákat tudná orvosolni a beavatkozás. A Víz Koalíció adatai szerint a vízhálózatok várható élettartama 100 év, a jelenlegi ütemben azonban 300 év kellene ahhoz, hogy a teljes hálózatot felújítsák Magyarországon.

Magyarországon az ivóvíz ötöde folyik el a megrongálódott vezetékekből – számolta ki a civil szervezet. „A víz csővezeték hálózata rossz állapotban van, és olyan vízveszteséget jelent most már, ami indokolttá teszi, hogy egy teljes körű áttekintés, csere, rekonstrukció megtörténjen ezen a területen” – ismerte el Gulyás Gergely a március 23-i kormányinfón.

„A kormány fontolgatja, hogy a gáz- és áramtarifákhoz hasonlóan a vizet is csak egy bizonyos elfogyasztott mennyiségig kapnának rögzített áron a fogyasztók, efölött többet kellene fizetni. Így juttatnák plusz forráshoz az ágazatot” – erősítette meg a Miniszterelnökség vezetője.

Ezt azonban nem lesz könnyű feladat összehozni, az ár ugyanis nem egységes az országban. Ahogy Kurdi Viktor elmondta, a 3200 magyar településen összesen 4000 féle vízdíj van. Gulyás Gergely szerint az Energiaügyi Minisztérium már dolgozik a vízdíjak egységesítésén.

via RTL Híradó

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version