Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A kormány ragaszkodik a státusztörvény bevezetéséhez

- Advertisement -

Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár egyeztetésre hívta a státusztörvényről a tanárszakszervezetek képviselőit – akik a közoktatás helyzete, valamint az alacsony tanárbérek miatt tiltakoznak. Azonban a szerdai konzultáció a korábbiakhoz hasonlóan a kormány felől egyoldalúan, tájékoztató jelleggel zajlott. Kisfaludy Károly oktatásért felelős államtitkár-helyettes közölte a szakszervezetekkel, hogy a kormány továbbra is kitart a státusztörvény mellett.

A státusztörvénnyel tovább nőne a tanárok munkaterhe, még inkább csökkenne a tantestületek, iskolák autonómiája, romlanának a munkakörülmények, a méltányos bérezés pedig továbbra se valósulna meg. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvezetője az egyeztetésről Facebook-videóban számolt be.

„Olyan károkat fog okozni a közoktatásban, amit jogszabály korábban még nem” – mondta Nagy, majd hozzátette, hogy a megbeszélésen elhangzott, hogy a kormány korábbi tervei szerint június 1-jére kellett volna életbe lépnie a törvénynek, de ez nagy valószínűséggel el fog tolódni.

„Rendkívül felháborítónak” tartja Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, hogy a tárgyaláson a státuszváltás részleteiről az államtitkárság emberei „semmilyen konkrétumot nem tudtak megfogalmazni.” Szerinte csak még bizonytalanabb, hogy hány pedagógus fog felmondani a következő tanév kezdete előtt. A kormánynak a gyermekek érdekeire hivatkozó retorikájával szemben „ennek a szülők és a gyerekek lesznek a legnagyobb vesztesei” – fogalmazott Totyik.

Hozzátette, hogy „a kormány részéről semmi garanciát nem láttunk arra, hogy a bérrendezés idén meg fog történni.” Úgy vélik, hogy a kormány össze akarja kötni a státusztörvényt a bérrendezéssel, és az oktatásból tömegesen távozó kollégák fizetését használnák a pedagógusok béremelésének részbeni fedezésére.

„Minden oka megvan” a pedagógusoknak és mindenki másnak is, hogy április 24-én csatlakozzanak a következő országos sztrájknaphoz – mondta Nagy Erzsébet.

A státusztörvény kimondaná, hogy a közoktatásban dolgozó tanárok közalkalmazottból „köznevelési foglalkoztatotti” státuszba kerülnének át. Az érdek-képviseleti szervek szerint a státusztörvény többek között:

  • az eddig heti 32 óráról 48 órára emelné a tanárok tanítással lekötött munkaidejét,
  • elrendelhetővé tenné a vasárnapi munkavégzést, valamint a tanév meghosszabbítását július 15-ig,
  • csökkentené a szabadság napjainak számát 46-ról 35-re,
  • korlátozná a tanárok szólásszabadságát, a közoktatás kritizálásáért fegyelmi eljárást is indulhatna,
  • elvenné a nevelőtestületek szakmai autonómiáját, növelné a tanárok kiszolgáltatottságát a tankerületekkel szemben.

Több, mint 4200 pedagógus jelezte az aHangon indult petíció aláírásával, hogy felmond, ha a kormány átnyomja a tervezetet a Parlamenten.

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version