Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Rekordnyereség a MOL-nál és a Richternél is, de az állam helyett a vagyonkezelő alapítványok vehetik azt fel

- Advertisement -

628 milliárd forintos történelmi profitot hozott a 2022-es esztendő a Mol-nak ellenére az üzemanyagárstopnak és az extraprofitadónak. Az Orbán-kormány 2020-ban és 2021-ben vagyonkezelő alapítványoknak adta a korábban állami kézben lévő részvénypakettjét, így a cég nyereséges működéséből származó profit már oda folyik. Ugyanígy tett a kormány a Richter-részvényekkel is, így a gyógyszeripari cégnél keletkező osztalékjövedelem is az alapítványokat gyarapíthatja.

A Mol igazgatósága a tavalyi eredményből 287 milliárd forint kifizetését javasolta a társaság közgyűlésének, és ha rábólintanak, akkor a Molnál egy részvény után mintegy 150 forint alaposztalékot és körülbelül 200 forint rendkívüli osztalékot fizethetnek, azaz mintegy 350 forintot a tavalyi 302 forint után. A Richternél pedig 390 forint osztalékot fizetnek egy részvényre az igazgatóság előterjesztése szerint az előző évi 225 forint után.

Tehát az alapítványok a két cégtől 90,8 milliárd forintnyi osztalékot vehetnek fel – az állam helyett.

  • A Kárpát-medencei tehetséggondozást végző Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) 36 milliárd,
  • a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány (MUC) 36 milliárd,
  • a Mol–Új Európa Alapítvány 15 milliárd,
  • a Semmelweis Egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány pedig 3,8 milliárd forintnyi osztalékot vehet fel az államtól kapott részvénycsomag révén.

Az MCC kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCU első embere pedig Hernádi Zsolt Mol-vezér. Mindkettő tíz-tíz százaléknyi tulajdonrészt kapott Mol Nyrt.-ben és a Richter Gedeon Nyrt.-ben, így az olajcégtől 28,7–28,7 milliárd, a gyógyszercégből pedig 7,3–7,3 milliárd forint osztalékra tehetnek szert.

A Richternél azonban az egyik tulajdonos, a Budapesti Corvinus Egyetem mögött álló alapítvány 90 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja, szemben az igazgatóság 72,7 milliárd forintról szóló előterjesztésével, ami így 1,7 milliárd forint pluszpénzt jelentene a két alapítványnak. Az igazgatóság nem támogatja az alapítvány javaslatát, és erre kéri a többi tulajdonost is, mert a terven felüli osztalékfizetés a kutatás-fejlesztéstől vonná el a forrást.

„A MUC feladata a Budapesti Corvinus Egyetem hosszútávú fenntartása, fejlesztése, így a bevételeit, pénzeszközeit az egyetem működtetésére, ösztöndíjakra, beruházásokra fordítja. A fenntartónak az egyetem tartósan magas színvonalú működéséhez szükséges feltételeket kell megteremtenie, így egy-egy év esetlegesen kiemelkedő osztalékbevételeit, amik évtizedes távlatban kiegyenlítik a rosszabb éveket, felelőtlenség lenne azonnal elkölteni” – válaszolták arra a kérdésre, hogy mire fordítják a várhatóan 36 milliárdos osztalékot.

Hozzátették, hogy „az elmúlt három év értékelése és a következő hároméves terv készítése jelenleg is zajlik. A konkrét fejlesztési célokról ennek jóváhagyását követően, várhatóan a 2023/24-es tanév elején lehet részletekkel szolgálni”.

Az MCC röviden válaszolt: „A Mathias Corvinus Collegium, mint a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye, bevételeit diákok oktatására, az intézmény működésére fordítja”.

Azonban nem csak az osztalékból élnek az alapítványok, a MUC például jogszabályban rögzítve évente 5 milliárd forintnyi állami támogatást kap a feladatai ellátására.

Rajtuk kívül több más vagyonkezelő alapítvány kapott az államtól kisebb-nagyobb cégekben részesedéseket, de egyelőre nem tudni arról, hogy máshol is született volna javaslat az osztalékokról, igaz, erre még két hónapjuk van a jogszabályok szerint.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version