Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Kinek mit intézett a rádiója, avagy ez szólt tavaly a Gongon

- Advertisement -

Kiderült, mivel kápráztatta el hallgatóit a Gong FM a tavalyi évben, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ugyanis közzétette a magyar rádiók zenei repertoárját és a zenei toplistákat vizsgáló dokumentumát. Amiből kiderült az is, hogy a nagy kereskedelmi rádióknál mi volt a tavalyi csapásirány a zenék terén.

Eszerint a frekvenciáját hamarosan elvesztő kecskeméti kereskedelmi rádión összesen 75.139 külföldi zeneszám futott, míg magyarból mindössze 45.082-t hallhatott a közönség. Azaz a külföldi zenék kétharmados többséggel bírtak a magyarokkal szemben (63% és 37%).

A statisztika szerint a csatorna összesen 2078 külföldi dalt játszott le egynél többször, míg a magyar zenék közül ugyanez 1161-re volt igaz. Ez alapján a külföldi számok átlagos ismétlésszáma 28-at, míg a magyar zenéké 30-at tett ki, azaz a műsorvezetők ennyiszer szerkesztettek adásba egy dalt. A Gong FM tehát összességében nem igazán törekedett a változatosságra, ám a frissesség sem bizonyult nagyon fontosnak, miután a csatornán sugárzott zenék átlagéletkora 9,7 évet jelentett.

A legtöbbet játszott magyar előadó a Bagossy Brothers Company volt, míg a külföldi előadók közül Minelli bizonyult a legközkedveltebbnek. A legtöbbet játszott zeneszám a ValMar & Szikora Robi által közösen előadott Úristen című szerzemény volt, míg a külföldi előadók és dalok közül a Gongon szintén egy duó, az Inna és Sean Paul alkotta Up című dal forgott legtöbbször.

Forrás: myonlineradio.hu

A magyaroknak nem igazán jött be az angol

Országos viszonylatban, azaz a teljes kínálatban a legtöbbet játszott zenekarnak a Wellhello számított, akinek dalai átlagosan 6 évesek voltak. Majdnem négyszer annyiszor hallhattuk a zenekart, mint a huszadik helyezett Soulwave-et. A népszerű művészek között feltűntek olyanok, akik csak néhány éve adták ki a számaikat, de megjelentek főként az előző évezredben tevékenykedők, így a Republic zenekar és a Mária Rádió által sokat játszott Szentpéteri Csilla is (zongoraművész és zeneszerző, az 1997-es Legtehetségesebb Fiatal Művésze díj nyertese).

Általánosságban elmondható, hogy a magyar zenészek angolul (vagy más idegen nyelven) énekelt dalaikkal nem igazán érnek el sikereket a rádiókban, kevesen is próbálkoznak ezzel.

A külföldi művészek közül egy albán származású amerikai énekesnő, Ava Max volt a legnépszerűbb. Friss, átlagosan 1 éves dalokat hallhatott tőle a közönség. A második helyezett Ed Sheeran, háromszoros Grammy-díjas angol énekes volt, míg a harmadik helyre a román Minelli futott be, akinek dalai angol nyelven íródtak. Összességében kijelenthető, hogy a magyar rádiók külföldi szerzeményeit az angol nyelvű dalok dominálták.

Úristen, mi ez a szám

A vizsgált rádiók több mint 12.000-szer játszották le a Szikora Robi közreműködésével készült ValMar szerzeményt, az Úristent, amely 2022-ben jelent meg. Ez a szám 3 perc 19 másodperc hosszúságú, így a 12 ezernél több lejátszás összesen 28 napot és 2 órát tesz ki. A legnépszerűbb dalok közül egyébként összesen csak hat íródott ebben az évtizedben, a műsorszerkesztők inkább visszanyúltak a 2010-es évek közepére, vagy még régebbre, mintsem hogy friss slágereket szerkesztettek volna adásba.

Forrás: Pexels.com

A top20 külföldi zeneszám között csupán négy 2020-as található, a többi mind frissebb. A legnépszerűbb számot Gayle énekelte és 11 ezernél is többször volt hallható a magyar kereskedelmi, közösségi, de még a közszolgálati rádiókban is. A dal címe ABCDEFU, melynek utolsó két betűje az angol „fuck you” rövidítése, és már rögtön az első sorokban versbe költi a megszólított anyját, húgát, barátait és a kutyáján kívül mindenki mást is. („Fuck you and your mom and your sister and your job, And your broke-ass car and that shit you call art, Fuck you and your friends that I’ll never see again, Everybody but your dog, you can all fuck off”)

A dalok előadói a származási országuk tekintetében igen sokszínűek, főként az európai országok és Észak-Amerika szülöttei képviseltetik magukat a listán, de feltűnik Puerto Rico, Ausztrália, Kolumbia és Dél-Korea is. A dalok nyelve majdnem minden esetben angol, csak Farruko Pepasának sorai íródtak spanyolul és a Goodboys Bongo Cha Cha Cha-ja olaszul.

- Advertisement -
Exit mobile version