fbpx
9.9 C
Kecskemét
2024. február 24., szombat

FRISS HÍREK

Carson Coma és a Böiler frontembere – ez megakadt a Mi Hazánk torkán

- Advertisement -

A Carson Coma együttes közösen lépett fel a Böiler nevű együttes frontemberével. Íme egy idézet a Böiler Rendőrökön bosszút állni című számából:

„Jó volna egyszer bosszút állni, / Rendőrökbe kést
szurkálni. / Gyűrűs kézzel pofán baszni, / Dögöljön meg mind!”.

Ez akasztotta ki Dócs Dávidot, a Mi Hazánk képviselőjét; össze is kötötte ezt azzal, hogy Budapesten januárban megöltek egy rendőrt, februárban pedig „antifa bűnözők tömegesen támadtak” magyarokra.

Mindezek fényében Dócs kérdéssel fordult a kultúráért is felelős miniszterhez: tervezik-e a továbbiakban is anyagi támogatásban részesíteni a Carson Coma zenekart. Emlékeztetett rá, hogy az együttes az elmúlt években közel 10 millió forint állami támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alapból, amelynek kezelője (Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő) „a nemzeti és az egyetemes értékek létrehozásának, megőrzésének, valamint a hazai és határon túli terjesztésének támogatása” céljából jött létre.

Ezeket kérdezte Csák Jánostól: 

  • Melyik támogatási feltételnek felelt meg a Carson Coma?
  • A kormány illetékesei tudnak-e azonosulni az írásbeli kérdésemben idézett zene sorokkal?
  • Indult-e vizsgálat a közrend megzavarását célzó, a rend őreinek megtámadására buzdító
    dalszöveg kapcsán?
  • A kormány szerint helyes volt-e támogatásban részesíteni olyanokat, akik rendőrök ellen
    uszító zenésszel lépnek színpadra?
  • Tervezik-e a továbbiakban is anyagi támogatásban részesíteni a Carson Coma zenekart?
Hasonló cikkünk:  Közlekedő Tömeg: megdrágul a vonaton kerékpárral ingázók utazása az új tarifarendszerrel

A miniszter helyett Vitályos Eszter államtitkár válaszolt, elmagyarázta a képviselőnek, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 30 éve működik elkülönített állami pénzalapként. Döntési mechanizmusa a társadalmi részvétellel kialakított kollégiumi rendszeren alapszik. A támogatások az ötöslottó-játékadó 90%-ából, valamint a szerzői- és a szerzői joghoz kapcsolódó jogok közös kezelésére vonatkozó törvény rendelkezései alapján a közös jogkezelők által kulturális célú felhasználásra átadott jogdíjbevételekből jön össze. A Carson Coma az elmúlt években összesen 10 500 000 forint támogatást kapott.

A Böiler együttes ügyét különválasztotta az államtitkár, jelezte, hogy a zenekar számának idézett szövegével kapcsolatban határozott álláspontja az, hogy senkitől nem elfogadható magatartás az uszítás, sem a művészetben, sem a sporteseményeken, sem a társadalmi életben.

A kérdése tehát bizakodással tölt el, és pártja jövőbeli magatartásának irányaként értelmezem – tette hozzá Vitályos Eszter.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...