fbpx
19.4 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Nyugdíjemelés: több ponton is csúsztatott a kormány

- Advertisement -

Orbán Viktor közösségi oldalán bejelentette, majd Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kormányinfón is kifejtette, hogy novemberben átlagosan közel félhavi többletet kapnak egy összegben a nyugdíjasok. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosár figyelembevételével számolt infláció várhatóan 18,5 százalék lesz, ami azt jelenti, hogy a korábbi 15 százalékos nyugdíjemelést ki kell egészíteni 3,5 százalékkal – emlékeztetnek a portálon – írja a 24.hu az azenpenzem.hu portálra hivatkozva.

Csakhogy a cikkből kiderül, hogy a félhavi emelés igazából nem is félhavi. Sőt, miközben nyilván azt várják, hogy a nyugdíjasok ennek nagyon örülnek, a valóság az, hogy eddig ők hiteleztek a kormánynak.

A közzétett számokból nem könnyű rájönni, miként jöhetett ki az átlagosan félhavi többlet. Lényegében sehogy, de még a közzétett szám is hibádzik. Novemberben visszamenőlegesen is kifizetik a nyugdíjasoknak az emelést, ami azt jelenti, hogy az októberi nyugdíjhoz képest átlagosan közel félhavi, egy átlagnyugdíj mellett 78 384 forintos többlettel számolhatnak a nyugdíjasok – ismertette a miniszter.

Hasonló cikkünk:  A magyar gazdaság rossz helyzete miatt a GKI megszorításokra számít

Novemberben az egész évi különbözetet (ez lenne a 12 hónapra jutó összeg) akkor kell folyósítani, ha a januári emelés és a várható éves infláció között egy százaléknál csekélyebb az eltérés. Most pedig ez semmiképpen sincs így. A jelzett „többlet” 12 havi, vagyis egy havival több annál, ami novemberben kiegészítésként normálisan érkezik. Amennyiben azzal számolunk, amit valóban megkap az átlagnyugdíjas, akkor nagyjából egyharmadnyi juttatás lesz a plusz.

Nem a kormány ajándéka

Fontos rögzíteni, hogy az infláció miatti nyugdíjemelés nem valamiféle kegy, azt törvény írja elő. Novemberben az egész évi különbözetet (ez lenne a 12 hónapra jutó összeg) akkor kell folyósítani, ha a januári emelés és a várható éves infláció között egy százaléknál csekélyebb az eltérés. Most pedig ez semmiképpen sincs így.

A teljes cikket és, hogy mik is a csúsztatások, elolvashatja a 24.hu oldalon is.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...