fbpx
15.5 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Öt Puma-Gripen repül a NATO „nagymacskás” találkozójára Kecskemétről

- Advertisement -

Öt, Svédországtól lízingelt Gripen vadászrepülőgéppel vesz részt Magyarország az Olaszországban rendezendő NATO Tiger Meet gyakorlaton, eközben a miniszterelnök azt mondja, egyetlen körülményt sem lát, ami sürgetné a svédek NATO-csatlakozásának támogatását. Kecskeméten kedden mutatták be azt a speciális puma, sőt Puma-dekorációt, amely az egyik repülőgép farokrészét, egész pontosan függőleges vezérsíkját díszíti.

A NATO Tiger Meet több mint hatvan éves múltra tekint vissza, ezalatt az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének egyik legfontosabb és legösszetettebb nemzetközi gyakorlatává vált. Célja a NATO eltérő nemzetiségű és repülőgépállományú csapatai közötti együttműködés javítása, a tapasztalatok megosztása. Azok a repülőszázadok kapnak rá meghívást, melyeknek a századjelvényében valamilyen nagymacska faj szerepel. Valószínűleg sokaknak nem mondunk újat azzal, hogy kecskeméti repülőbázis alakulatának – újkeletű nevén az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnak – van ilyen egysége, mégpedig az 1. Harcászati „Puma” repülőszázad. Ennek köszönhetően 2010-ben előfelvételt nyert a „Tigrisek” közé, majd 2014-ben teljes körűen csatlakozhatott.

Fotók: Hraskó István

Az idei Tiger Meetnek, a résztvevő közel húsz repülőszázadnak és több mint ezer főnek az olaszországi Gioia del Colle repülőbázis ad otthont szeptember 29. és október 14. között. A gyakorlat honlapja szerint a házigazdák mellett (és a magyarokon kívül) Belgium, Görögország, Nagy-Britannia, Portugália, Franciaország, Törökország, Svájc, Csehország, Lengyelország, Németország és Ausztria képviselteti magát (van, amelyik több alakulattal).

Hazánk öt év szünet, azaz 2018 után lesz ott újra (2020-ban elmaradt a gyakorlat, de egyébként évente megrendezték). Öt Gripennel települ majd ki a magyar kontingens, a 30-as oldalszámú vezérsíkja egy speciális dekorációt kapott, rajta egy pumafejjel és a század jelmondatával: „vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse”. A repülődandár tájékoztatója szerint a dekoráció megálmodásában és kialakításában jelentős szerepe volt a műszaki munkatársaknak és a pilótáknak is, a fő érdem pedig Pozsgay Gyula illusztrátor-dizájneré volt. Persze nemcsak a magyarok díszítik fel a vadászgép farokrészét, ez mára tradíció lett a „nagymacskás” találkozón (Tiger Tail-nek, azaz tigrisfaroknak hívják a szokást).

A bázis közölte, a Tiger Meet során a századok a szárazföldi erőkkel együttműködve összetett „légi és összhaderőnemi műveleteket hajtanak végre támadó és védekező légiharcokban, a légvédelem és egyéb földi célok pusztítására irányuló feladatokban”. A kötelékek egyszerre akár 60-70 vagy ennél is több repülőgépből állnak majd.

Kedden a kecskeméti reptéren a meghívott újságírók, fotósok és spotterek megnézhették a pumával kidekorált Gripent, amely aztán Töttös Róbert őrnaggyal a fedélzetén fel is szállt, másik két vadászgéppel együtt.

Hasonló cikkünk:  Másodszor is elnapolta a bíróság a kecskeméti kézilabdás költségvetési csalás büntetőperét

Fotó: Hraskó István

A Gripeneket tudvalevőleg Svédországtól lízingeli hazánk, ez a szerződés majd 2026-ban jár le. Eközben Magyarország (és Törökország) még mindig nem hagyta jóvá Svédország NATO-csatlakozását, noha az Ukrajna elleni orosz invázió hatására a skandinávok már tavaly májusban beadta kérelmüket. Mint a Telex összefoglalta, februárban még arról beszélt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, hogy Orbán Viktor a finn–svéd NATO-csatlakozás támogatását kérte a kormánypárti képviselőktől, de vita alakult ki a balatonfüredi frakcióülésen. Nem sokkal később Hende Csaba vezetésével tárgyalódelegációt küldtek a két országba a vitás kérdések rendezésére, de azóta is csak a finnek kapták meg a zöld lámpát a magyar parlamenttől. Novák Katalin köztársasági elnök többször is sürgette a szavazást. Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter júliusban már csak technikai kérdésnek nevezte a ratifikációs folyamat lezárását, Kocsis Máté ezt később goromba megszólalásként titulálta a Telex videójában.

Most épp egy svéd oktatóvideót hoztak elő, amiben a Partizán műsorvezetője, Gulyás Márton arról beszélt, hogy 2010 óta megszűnt a demokrácia Magyarországon. Ennek előkerülése után Kövér László házelnök már azt mondta a svédek NATO-csatlakozásáról, hogy „nem biztos, hogy ezt nekünk meg kell szavaznunk”. Mint a 444.hu megírta, Szijjártó Péter svéd kollégájának levelében azt fejtegeti, hogy ők sürgetik a magyar országgyűlési képviselőket a NATO-csatlakozásuk ratifikálására, „miközben továbbra is azzal vádolják őket, hogy lerombolták a magyarországi demokráciát”.

„A svéd-magyar kapcsolatoknak egyetlen stratégiai eleme nincs, ami sérülést szenvedne, ha Magyarország kiköveteli magának a tiszteletet Svédországtól, és csak utána hajlandó támogató döntést hozni” – jelentette ki a miniszterelnök a parlamentben (Telex). Orbán Viktor szerint az nem lehet szempont, hogy kitől vásárol az ország Gripeneket, „az asztalon van tíz másik ajánlat is”.

Vannak, akik másként látják a dolgot.

„Ismert dolog az, hogy a JAS 39-es Gripeneket Svédországtól béreljük, és ennek lassan a bérlési ideje lejár, tehát el kell gondolkodni azon, hogy ezt meghosszabbítjuk vagy nem. Tehát kifejezett nemzeti érdek, hogy ebben a svédekkel jó viszony legyen” – fogalmazott az ATV-nek még márciusban Kis-Benedek József biztonsági szakértő.

David Pressman amerikai nagykövet pedig a 444 szerint ezt mondta a napokban egy sajtóbeszélgetésen: „a Magyar Honvédség minden egyes vadászgépe svéd repülőgép. Az összes repülő karbantartását a svéd hadsereg támogatja. Magyarország jól tudja, milyen óriási előnyökkel járna Svédország csatlakozása a NATO-hoz valamennyi szövetségesnek”.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...