fbpx

FRISS HÍREK

Vitát kavart egy rendőrség által közreadott videó állítása, ami szerint dobjon lájkot a gyalogos, ha az autó átengedte a zebrán

- Advertisement -

Közre adott a rendőrség egy oktatóvideót, amiben a gyalogosoknak adnak tanácsot a zebrán való átkeléshez. A videóban van egy állítás: „nyomj egy lájkot, ha átenged”. Ez nagy vitát kavart, még a volt közlekedési államtitkár, Vitézy Dávid sem hagyta szó nélkül.

Így sorolják a szabályokat:

  • ha érkezik egy jármű, és el tudod olvasni a rendszámát, akkor közel van,
  • ha látod, hogy férfi vagy nő vezet, akkor nagyon közel van,
  • egész addig nem lépsz le elé, míg bele nem néztél a vezetőnek a szemébe

A videó vége pedig: „ha átengedett, akkor nyomjál neki egy lájkot, lehet legközelebb is át fog engedni”. Mivel a KRESZ előírja az autósnak, hogy a zebrán átengedje a gyalogost, ezért a többség az idézett mondatot problémásnak találja.

Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár is hozzászólt:

„A jogszabályokban nem szerepel olyasmi, hogy a gyalogosnak az érkező gépjármű rendszámáról, a vezető neméről vagy haja színéről meg kéne győződnie, végképp nem olyasmi, hogy meg kéne lájkkal köszönnie. A rendőrség menjen ki a zebrákhoz és tartassa be a KRESZ-t, ne a szabálytalankodáshoz igazodó magatartásra nevelje az embereket Facebook-videókban”.

„Ezért felelős a magyar balesetek nagy részéért a rendőrség is. Ezért a videóért egy kevesebb közlekedési halottat termelő országban repülne a kommunikációs vezető, a baleseti számok miatt pedig a főkapitány is” – ezt már Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke írta.

Hasonló cikkünk:  A harmadik hatalmi ágban dolgozók együtt kongatják a vészharangot

De mi is van a KRESZ-ben? A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Benne van az is, hogy „a gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni, és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarja vagy megtévesztheti”.

Ettől függetlenül azt a KRESZ nem írja elő, hogy a gyalogos bármilyen formában megköszönje az autósnak, hogy átengedte.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...