fbpx
1.6 C
Kecskemét
2023. december 8., péntek

FRISS HÍREK

70 százalékos drágulást kaptak a nyakukba a magyar autósok

- Advertisement -

Három egymást követő évben sikerült ismét nyereséget elérniük a magyar biztosítóknak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások területén – mutatják az MNB friss adatai. Az átlagdíjak 5 év alatt végbement 69%-os emelkedése és a kárgyakoriság csökkenése együttesen kompenzálja az alkatrészek és a munkaerő drágulását.

Dinamikusan nő a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) piaca Magyarországon: a biztosítók ebből az üzletből származó díjbevétele tavaly az MNB adatai szerint 14%-kal, a 2013-as mélypont óta pedig több mint duplájára, 113%-kal nőtt. Idén a jogszabály-változás nyomán jórészt beépítik a (30%-os, díjarányos) baleseti adót a biztosítók a biztosítási díjba, így a 2019-es adatok várhatóan még jelentősebb emelkedést mutatnak majd.

A kgfb-piac növekedése mögött egyrészt a gépjármű-állomány bővülése áll: egyre több jármű járja az utakat. Meghaladta a 3,6 milliót a biztosított személygépjárművek száma 2018 végére, ami 5 év alatt 31%-os, egy év alatt 8%-os növekedést jelent. A többi gépjárművel együtt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező járművek száma megközelítette (és mára valószínűleg meg is haladta) az 5,3 milliót.

A másik tényező a kgfb drágulása: a 2013-as mélypont óta az összes gépjármű átlagdíja (baleseti adó nélkül) 19,4 ezer forintról 32,8 ezer forintra emelkedett. Öt év alatt 69%-ot, 2018-ban 7%-ot drágítottak az átlagdíj alapján a biztosítók. A jelenséghez hozzájárul, hogy az autók háromnegyede tavaly már nem év végi, hanem évközbeni évfordulóval rendelkezett, ezek körében jóval kisebb a biztosítók közötti árverseny.

Hasonló cikkünk:  Hogyan lehetséges a mozgásszervi betegségek kezelése mellékhatások nélkül?

A biztosítók nyereségességét a díjak mellett elsősorban a károk és a költségek határozzák meg a kgfb területén is. Az MNB adatai azt mutatják, hogy a kárfelhasználás a díjbevételek emelkedésénél kisebb mértékben, 50%-kal emelkedett öt év alatt, 2018-ban pedig 10%-os volt a növekedés.

A károkra kifizetett (vagy kifizetendő) összegek alakulását egyrészt a kgfb-károk száma befolyásolja. Ebből a szempontból kedvezően alakult az elmúlt év, hiszen a 2017-es 160 ezer káresettel szemben 158 ezer káresetet hozott a tavalyi év.

Bár a károk száma és aránya kedvezően alakul tehát, a károk értéke emelkedést mutat, köszönhetően elsősorban az alkatrészárak és a munkaerőköltségek emelkedésének. Tavaly átlagosan 558 ezer forintnyi kár keletkezett egy jármű károkozása miatt, a személygépjárművek esetében ez 509 ezer forint volt.

A fentiek eredményeként a magyar biztosítók három egymást követő évben nyereséget (pozitív biztosítástechnikai eredményt) realizáltak a kgfb üzletükön, az egyes biztosítók teljesítménye persze nagyon eltérő is lehet.

via portfolio.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Tornyokban állnak Mercedes-akkumulátoros ládák egy kecskeméti telephelyen

Szemfüles és egyben aggódó olvasónk értesítette szerkesztőségünket, hogy egy kecskeméti telephelyen rengeteg fa ládát tárolnak, és a feliratból -...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...