fbpx

FRISS HÍREK

70 százalékos drágulást kaptak a nyakukba a magyar autósok

- Advertisement -

Három egymást követő évben sikerült ismét nyereséget elérniük a magyar biztosítóknak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások területén – mutatják az MNB friss adatai. Az átlagdíjak 5 év alatt végbement 69%-os emelkedése és a kárgyakoriság csökkenése együttesen kompenzálja az alkatrészek és a munkaerő drágulását.

Dinamikusan nő a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) piaca Magyarországon: a biztosítók ebből az üzletből származó díjbevétele tavaly az MNB adatai szerint 14%-kal, a 2013-as mélypont óta pedig több mint duplájára, 113%-kal nőtt. Idén a jogszabály-változás nyomán jórészt beépítik a (30%-os, díjarányos) baleseti adót a biztosítók a biztosítási díjba, így a 2019-es adatok várhatóan még jelentősebb emelkedést mutatnak majd.

A kgfb-piac növekedése mögött egyrészt a gépjármű-állomány bővülése áll: egyre több jármű járja az utakat. Meghaladta a 3,6 milliót a biztosított személygépjárművek száma 2018 végére, ami 5 év alatt 31%-os, egy év alatt 8%-os növekedést jelent. A többi gépjárművel együtt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező járművek száma megközelítette (és mára valószínűleg meg is haladta) az 5,3 milliót.

A másik tényező a kgfb drágulása: a 2013-as mélypont óta az összes gépjármű átlagdíja (baleseti adó nélkül) 19,4 ezer forintról 32,8 ezer forintra emelkedett. Öt év alatt 69%-ot, 2018-ban 7%-ot drágítottak az átlagdíj alapján a biztosítók. A jelenséghez hozzájárul, hogy az autók háromnegyede tavaly már nem év végi, hanem évközbeni évfordulóval rendelkezett, ezek körében jóval kisebb a biztosítók közötti árverseny.

Hasonló cikkünk:  Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A biztosítók nyereségességét a díjak mellett elsősorban a károk és a költségek határozzák meg a kgfb területén is. Az MNB adatai azt mutatják, hogy a kárfelhasználás a díjbevételek emelkedésénél kisebb mértékben, 50%-kal emelkedett öt év alatt, 2018-ban pedig 10%-os volt a növekedés.

A károkra kifizetett (vagy kifizetendő) összegek alakulását egyrészt a kgfb-károk száma befolyásolja. Ebből a szempontból kedvezően alakult az elmúlt év, hiszen a 2017-es 160 ezer káresettel szemben 158 ezer káresetet hozott a tavalyi év.

Bár a károk száma és aránya kedvezően alakul tehát, a károk értéke emelkedést mutat, köszönhetően elsősorban az alkatrészárak és a munkaerőköltségek emelkedésének. Tavaly átlagosan 558 ezer forintnyi kár keletkezett egy jármű károkozása miatt, a személygépjárművek esetében ez 509 ezer forint volt.

A fentiek eredményeként a magyar biztosítók három egymást követő évben nyereséget (pozitív biztosítástechnikai eredményt) realizáltak a kgfb üzletükön, az egyes biztosítók teljesítménye persze nagyon eltérő is lehet.

via portfolio.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...