fbpx
24.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

A szülők több mint fele szerint van tanárhiány az iskolákban

- Advertisement -

A Népszava megbízásából a Publicus Intézet készített reprezentatív közvélemény-kutatást, amiből kiderül, hogy azoknak a többsége, akiknek van iskoláskorú, állami oktatási intézménybe járó hozzátartozójuk, úgy vélik, érzékelhető tanárhiány van az intézményekben. Eközben a kormánypolitikusok tagadják az országos szintű pedagógushiányt.

A megkérdezettek 51 százaléka felet igennel arra a kérdésre, előfordult-e olyan, hogy tanórák maradtak el szaktanárok hiánya miatt, 37 százalék válaszolt nemmel. Bár az oktatásirányítás szerint nincsenek gondok, az Orbán-kormány tavaly egyszerűsített a nyugdíjas pedagógusok alkalmazásának szabályain, illetve egyre gyakrabban fordul elő, hogy tanárszakos egyetemistákat hívnak az iskolákba tanítani.

A státusztörvény hatására sok pedagógus döntött úgy, hogy megszünteti a jogviszonyát. A felmérésben megkérdezettek 55 százaléka igennel felelt arra a kérdésre, hogy nyáron vagy szeptemberben mondott-e fel tanár gyermeke iskolájában, 39 százalékuk pedig ismer olyan pedagógust is, aki kifejezetten a státusztörvény miatt mondott fel.

Arra a kérdésre, hogy az iskolai oktatás mellett gyermekének különórákra kell-e járnia az iskolai tananyag elsajátítása céljából 36 százalék válaszolt igennel, 64 százaléknyian pedig nemmel. Azoknak a 89 százaléka, akiknek gyermeke különórákra jár, arról számoltak be, hogy tavaly óta megemelkedtek a különórák költségei.

Hasonló cikkünk:  Megtépázta a Fidesz-KDNP népszerűségét a kegyelmi-botrány, de az ellenzék ebből nem tudott profitálni

A felmérésben résztvevőknél rákérdeztek arra is, szükség volt-e már arra, hogy gyermekük intézményét anyagilag vagy egyéb módon (pl. vécépapír, fénymásolópapír, kréta, tisztítószer vásárlása) támogassák: erre 52 százalék felelt igennel, mintegy 47 százalék pedig nemmel.

Arra a kérdésre, hogy az általuk ismert iskolákban hogyan változott a helyzet az elmúlt években, a megkérdezettek 56 százalék válaszolta azt, hogy rosszabb lett, 37 százalék szerint nem változott, 4 százalék szerint jobb lett. Ebben a kérdésben viszonylag nagy a politikai megosztottság: leginkább az ellenzéki szavazók (79 százalék) szerint lett rosszabb az iskolák helyzete, 21 százalékuk szerint nem változott semmi.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...