fbpx
11.8 C
Kecskemét
2024. február 26., hétfő

FRISS HÍREK

Brüsszelben várják a magyar kormány tisztázó válaszait az uniós pénzek felszabadításához

- Advertisement -

Vera Jourová bizottsági alelnök megerősítette, hogy a reform értékelése és az Ukrajna megsegítését szolgáló pénzügyi csomagra vonatkozó magyar vétófenyegetés nem függ össze.

A Népszava uniós pénzek felszabadításához kötött igazságügyi reform brüsszeli értékelésére irányuló kérdésére Jourová elmondta, hogy a magyar kormány sok erőfeszítést tesz, hogy megfeleljen az elvárásoknak, és nagyon intenzíven kommunikál az Európai Bizottsággal. A testület értékekért felelős alelnöke értésre adta, hogy a bizottsági döntést nem lehet a végtelenségig húzni, de egyelőre várják a tisztázó budapesti válaszokat pótlólagosan feltett kérdéseikre.

Attól függ a Magyarországnak járó és egyelőre zárolt felzárkóztatási támogatások nagy részének feloldása, hogy sikerült-e az elvárásoknak megfelelően megerősíteni az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét. A politikus ugyanakkor megerősítette, hogy a reform értékelése és az Ukrajna megsegítését szolgáló pénzügyi csomagra vonatkozó magyar vétófenyegetés nem függ össze.

A bizottsági alelnök a hét elején tett ukrajnai látogatásának tapasztalatairól beszélve elmondta, hogy szerinte a kijevi kormány nagyon igyekszik, hogy akár már néhány héten belül teljesítse a csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltételéül szabott elvárásokat. Ezek egyike a kisebbségek anyanyelv-használatát lehetővé tévő jogszabályok elfogadása, amelyeket a magyar kormány régóta követel.

Hasonló cikkünk:  Orbán Viktor levélben kér adományt a Fidesz kampányára

A Népszava kérdésére Jourová közölte: a törvénymódosítások már a parlament előtt fekszenek, ő maga pedig garanciákat kapott Denisz Smihal ukrán kormányfőtől, hogy a képviselők még az év vége előtt jóváhagyják azokat.

„Biztosítottak róla, hogy a választott modell politikailag és a gyakorlatban is működőképes. De nem tudom megjósolni, hogy a magyar miniszterelnök elégedett lesz-e ezzel a törvénnyel. Megerősíthetem, hogy képtelen vagyok előre látni, Orbán Viktor minek örül” – tette hozzá.

A bizottsági alelnök kifejtette: az Uniónak gazdasági és pénzügyi segítséget kell nyújtania Ukrajnának, valamint támogatnia kell a csatlakozási folyamatát. Orbán Viktor javaslata az EU ukrajnai politikájával kapcsolatos stratégiai vitára „annyiban jogos, amennyire egy tagállami vezető felvetése jogos lehet” – vélekedett.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...