fbpx
17.3 C
Kecskemét
2024. február 26., hétfő

FRISS HÍREK

Az uniós pénzek kisebb része hamarosan érkezhet, a jelentősebb pénzcsomag még a közelben sincs

- Advertisement -

Magyarország mintegy 380 milliárd forintnyi előleget kaphat a helyreállítási alap hitelrészéből – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, aki arról is beszélt, hogy az uniós pénz többi részével kapcsolatban már egyáltalán nem ilyen optimista.

A miniszter tájékoztatása szerint az összeg az Energiaügyi Minisztérium által készített nemzeti terv alapján használható fel, elsősorban energetikai projektekre: energiatakarékosságra, lakossági megújulóenergia-pályázatokra, hálózatfejlesztésre.

A jóval jelentősebb uniós pénzcsomag kifizetési dátuma még a közelben sincs – függőben van a helyreállítási alap vissza nem térítendő részének a 2300 milliárd forintja, illetve a hétéves keretköltségvetés tízezer milliárdos kohéziós forrásainak egy része. A megállapodás már jó ideje az igazságszolgáltatás függetlenségét megkérdőjelező kifogások miatt csúszik.

„Év vége előtt dönt az Európai Bizottság arról, hogy eleget tettünk a követelményeinek, így a horizontális feljogosító feltételeknek is megfelelünk, és hozzáférhetünk a pénzekhez. A jogállamisági-feltételességi eljárásban már nem bízom ennyire a megegyezésben” – mondta a tárgyalásokat vezető miniszter.

Hozzátette, hogy „május-június környékén volt egy fordulat, addig haladtunk az általam javasolt metódus szerint az egyszerűbb ügyektől a bonyolultabbak felé. Nyáron azonban a bizottság egy új tárgyalási elvvel állt elő: semmi sincs megoldva, amíg minden nincs megoldva.”

Egyebek mellett az Erasmus és Horizon programokra is utalva Navracsics elmondta, hogy „minden a jogállamiság-feltételességi eljárás lezárástól függ, a legkisebb kérdés is a legnagyobb túsza. Ezért bízom abban, hogy az igazságszolgáltatási tárgyalások megegyezésre vezetnek, és ezek szabadítják fel a többi, függőben lévő ügyet is.”

„Akkor sincs baj, ha csak a júniusi EP-választás után jön meg az uniós pénz, és nem áll fenn a forrásvesztés veszélye, mert a kohéziós pénzeknél nagyon távoli a határidő, a helyreállítási alapnál is még hét ország van, amely nem kapott a forrásból” – tette hozzá.

Hasonló cikkünk:  A húskedvelők favoritja: a tatár beefsteak

Navracsics a jövő januárban megalakuló Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumról elmondta, hogy két nagy terület kerül a tárcájához: a Miniszterelnökségtől a területi igazgatás, benne a vármegyei kormányhivatalokkal és a járási hivatalokkal, míg a Belügyminisztériumból az önkormányzatok ügye.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...