fbpx
11.8 C
Kecskemét
2024. február 26., hétfő

FRISS HÍREK

Parragh László nem elégedett a jegybank kamatpolitikájával

- Advertisement -

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint káros következményei vannak annak, hogy újra pozitív reálkamat van Magyarországon. Úgy véli, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatpolitikája akkora károkat okoz, hogy abból egyévnyi nyugdíjat tudnánk pluszban fizetni – írja a Telex az Index interjúja alapján.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke egy konferencián azt mondta, hogy év végére 11 százalék, februárban pedig 10 százalék alatt lehet az alapkamat. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy a következő hónapokban rendre 0,75 százalékpontos kamatcsökkentéseket fognak végrehajtani. Kedden már csökkentette is 0,75 százalékponttal az alapkamatot a jegybank.

A kisebb mértékű csökkentéssel újra pozitív reálkamat-időszak figyelhető meg a gazdaságban, tehát a nominális kamat magasabb, mint az infláció mértéke. Ezért Parragh nagyobb mértékű kamatcsökkentést tartana szükségesnek, szerinte a pozitív reálkamat káros a gazdaságra nézve, csökkenti a fogyasztást és a kereskedelem erősödését. Ez azért is fontos, mert Magyarországon a fogyasztást és nem a munkát terhelő adók vannak túlsúlyban.

Hasonló cikkünk:  A magyar igazolvánnyal rendelkező határon túli magyarok ingyen utazhatnak majd Magyarországon

A kamarai elnök szerint az MNB-nek kötelessége támogatni a gazdaságpolitikát, még akkor is, ha érthető, hogy elsősorban az árstabilitás elérésére kell koncentrálnia. Hozzátette, ha a pénz önmagától, a kamatszintből fakadóan többletpénzt – reálkamatot – termel, akkor nem biztos, hogy érdemes befektetni, beruházásba kezdeni, kockázatot vállalni.

Ha nem követi le megfelelő mértékben az alapkamat szintje az infláció csökkentését, akkor az államadósságra rakódó kamatterhek a szükségesnél nagyobb terhet rónak a költségvetésre, ami hosszabb időtávon hatalmas pluszkiadás – mondta Parragh.

„A következő tíz évünket elrontottuk, magasabb kamatozással és díjazással kell törleszteni a kötvényeinket” – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara számításaira hivatkozva. Parragh szerint ha 3-4 éves időtávon vizsgáljuk a jegybanki döntéseket, akkor 4000 és 6000 milliárd forint között van a többletteher, ennyivel drágul az állam finanszírozási igénye a szerintük túl magas kamatszint miatt.

„Ha ezt lefordítom hétköznapi nyelvre, akkor egyévnyi nyugdíjat lehetne adni mindenkinek” – mondta.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...