fbpx

FRISS HÍREK

Parragh László nem elégedett a jegybank kamatpolitikájával

- Advertisement -

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint káros következményei vannak annak, hogy újra pozitív reálkamat van Magyarországon. Úgy véli, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatpolitikája akkora károkat okoz, hogy abból egyévnyi nyugdíjat tudnánk pluszban fizetni – írja a Telex az Index interjúja alapján.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke egy konferencián azt mondta, hogy év végére 11 százalék, februárban pedig 10 százalék alatt lehet az alapkamat. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy a következő hónapokban rendre 0,75 százalékpontos kamatcsökkentéseket fognak végrehajtani. Kedden már csökkentette is 0,75 százalékponttal az alapkamatot a jegybank.

A kisebb mértékű csökkentéssel újra pozitív reálkamat-időszak figyelhető meg a gazdaságban, tehát a nominális kamat magasabb, mint az infláció mértéke. Ezért Parragh nagyobb mértékű kamatcsökkentést tartana szükségesnek, szerinte a pozitív reálkamat káros a gazdaságra nézve, csökkenti a fogyasztást és a kereskedelem erősödését. Ez azért is fontos, mert Magyarországon a fogyasztást és nem a munkát terhelő adók vannak túlsúlyban.

Hasonló cikkünk:  Tudj meg mindent a cateringről!

A kamarai elnök szerint az MNB-nek kötelessége támogatni a gazdaságpolitikát, még akkor is, ha érthető, hogy elsősorban az árstabilitás elérésére kell koncentrálnia. Hozzátette, ha a pénz önmagától, a kamatszintből fakadóan többletpénzt – reálkamatot – termel, akkor nem biztos, hogy érdemes befektetni, beruházásba kezdeni, kockázatot vállalni.

Ha nem követi le megfelelő mértékben az alapkamat szintje az infláció csökkentését, akkor az államadósságra rakódó kamatterhek a szükségesnél nagyobb terhet rónak a költségvetésre, ami hosszabb időtávon hatalmas pluszkiadás – mondta Parragh.

„A következő tíz évünket elrontottuk, magasabb kamatozással és díjazással kell törleszteni a kötvényeinket” – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara számításaira hivatkozva. Parragh szerint ha 3-4 éves időtávon vizsgáljuk a jegybanki döntéseket, akkor 4000 és 6000 milliárd forint között van a többletteher, ennyivel drágul az állam finanszírozási igénye a szerintük túl magas kamatszint miatt.

„Ha ezt lefordítom hétköznapi nyelvre, akkor egyévnyi nyugdíjat lehetne adni mindenkinek” – mondta.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...