Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A legfontosabb dolgok, melyekre a wifi beállítása során figyelnünk kell

- Advertisement -

A vezeték nélküli internet elterjedése óta szinte egyetlen háztartás sem létezhet wifi nélkül. Nem véletlenül, hiszen anélkül képes kényelmes és gyors hozzáférést biztosítani a világhálóhoz, hogy kábelekkel kellene bajlódnunk.

Annak érdekében azonban, hogy a hálózat megfelelően működjön, akad néhány beállítás, amit fontos lehet elvégeznünk. Most megmutatjuk, hogyan végezhetjük el ezeket úgy, ahogyan egy informatikai szakember tenné.

Miért fontos az otthoni hálózat megfelelő beállítása?

Napjainkban egyre nehezebb védekezni a kibertámadások ellen. És mivel a legjobb notebook alkatrész sem tud megmenteni minket a hackerektől, így fontos, hogy mindent megtegyünk az otthoni hálózat biztonsága érdekében.

Ha ezt elhanyagoljuk, mások is könnyen rácsatlakozhatnak az otthoni wifire. Arról nem is beszélve, hogy féltve őrzött adataink is veszélybe kerülhetnek. Lényeges tehát, hogy a védekezést sose vegyük félvállról. 

A biztonságos alapok megteremtése

Hogy az otthoni wifi mennyire biztonságos, azt a titkosítás szintje fogja meghatározni, amelynek több fokozata is létezik. 

A legrégebbi protokoll a WEP, melynek 64, illetve 128 bites változata is létezik. Egyiket sem ajánljuk azonban, ugyanis ez a titkosítási módszer már elavult és könnyen feltörhető. A WPA már valamivel modernebb és több biztonságot nyújt, azonban használatát csak abban az esetben ajánljuk, ha a hálózatot 2004 előtt gyártott eszközzel is használni szeretnénk. 

A WPA 2 ezzel szemben a jelenleg legfejlettebb titkosítási mód. Ez már a modern eszközök esetében is alkalmazható, és több titkosítási algoritmust is kínál. A maximális biztonság érdekében érdemes a routeren a WPA2-AES lehetőséget beállítani.

Még néhány dolog a tökéletes védelem érdekében

Ha tovább szeretnénk fokozni az otthoni wifi védettségét, úgynevezett MAC szűrést is beállíthatunk. A MAC cím nem más, mint a hálózatot használó eszközök egyedi azonosítója. A szűrés lehetővé teszi azt, hogy kizárólag a saját eszközeink legyenek képesek csatlakozni a hálózathoz.

Végül pedig nem szabad megfeledkezni az erős jelszóról sem. A tökéletes biztonság érdekében érdemes a routeren egy legalább 8 karakterből álló, számokat és speciális karaktereket egyaránt tartalmazó jelszót beállítani. Ezt lényegesen nehezebb feltörni, mint az eszközön gyárilag megadott csatlakozási kódot.

A megfelelő sebesség elérése

Ha szeretnénk, hogy az otthoni hálózat ne csak biztonságos, de gyors is legyen, csak pár, pofonegyszerű dologra kell odafigyelnünk. Az első nem más, mint az eszközeink routertől való távolsága. Az elhelyezés során figyeljünk arra, hogy a lakásban lévő falak jelentősen képesek leárnyékolni a kapott jelet.

Végül pedig érdemes tudni, hogy a legtöbb routeren beállítható a sugárzás erőssége. Ezt érdemes 100%-ra húzni, hiszen ez segíthet abban, hogy a jel akár a távolabbi, fallal elzárt helyiségekben is érzékelhető legyen.

- Advertisement -
Exit mobile version