fbpx
3.6 C
Kecskemét
2024. február 22., csütörtök

FRISS HÍREK

A kormány 2024-re is maximalizálta a kiadható vendégmunkás-engedélyek számát

- Advertisement -

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményében maximalizálta a kiadható vendégmunkás-tartózkodási engedélyek és a foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyek számát. A családok és a magyar munkahelyek védelme érdekében 2024-ben 65 ezer vendégmunkás kaphat engedélyt.

„A magyar munkaerő az első, ezért az Országgyűlés minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el” – írják. Hozzátették, hogy a magyar családok védelmének szellemében Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni.

A közlemény szerint „külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek. A Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható, harmadik országból érkező munkavállalók számát immár két évtizede kvóta szabályozza, amelynek elméleti maximuma az előző négy negyedévre vonatkozó üres álláshelyek átlagos száma”.

A KSH adatai szerint idén a kvóta maximális értéke 81 ezer lehetne, de a kormány „szem előtt tartva a magyar munkahelyek védelmét” arról döntött, hogy 2024-ben is az elméleti maximumnál alacsonyabb számban, 65 ezerben határozza meg a kvóta felső határát.

Hasonló cikkünk:  Piros lett a paradicsom, nem sárga, újranyit a homokháti rockcsárda (videó)

A kormány létrehozott egy „negatív listát” is, amelyben meghatározzák a mintegy 300 olyan munkakört, amik esetében vendégmunkás-tartózkodási engedély nem adható ki. Ilyen például a tetőfedő, ipari alpinista, szerszámkészítő, kulturális szervező, jogi asszisztens, fényképész, szőlő- és gyümölcstermesztő, vagy épp a felvonószerelő.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Fidesz szerint kapacitás-áthelyezés történik, az ellenzék szerint bezárják az óvodákat Kecskeméten

A törvényben meghatározott maximális 25 főnél több gyermek vehető fel a Corvina, a Ferenczy Ida és a Kálmán Lajos...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...