fbpx
17.3 C
Kecskemét
2024. július 27., szombat

FRISS HÍREK

A kormány 2024-re is maximalizálta a kiadható vendégmunkás-engedélyek számát

- Advertisement -

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményében maximalizálta a kiadható vendégmunkás-tartózkodási engedélyek és a foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyek számát. A családok és a magyar munkahelyek védelme érdekében 2024-ben 65 ezer vendégmunkás kaphat engedélyt.

„A magyar munkaerő az első, ezért az Országgyűlés minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el” – írják. Hozzátették, hogy a magyar családok védelmének szellemében Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni.

A közlemény szerint „külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek. A Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható, harmadik országból érkező munkavállalók számát immár két évtizede kvóta szabályozza, amelynek elméleti maximuma az előző négy negyedévre vonatkozó üres álláshelyek átlagos száma”.

A KSH adatai szerint idén a kvóta maximális értéke 81 ezer lehetne, de a kormány „szem előtt tartva a magyar munkahelyek védelmét” arról döntött, hogy 2024-ben is az elméleti maximumnál alacsonyabb számban, 65 ezerben határozza meg a kvóta felső határát.

Hasonló cikkünk:  EP-választás: a Publicus felmérése szerint a Fidesz 43, a Tisza Párt pedig 25 százalékon áll

A kormány létrehozott egy „negatív listát” is, amelyben meghatározzák a mintegy 300 olyan munkakört, amik esetében vendégmunkás-tartózkodási engedély nem adható ki. Ilyen például a tetőfedő, ipari alpinista, szerszámkészítő, kulturális szervező, jogi asszisztens, fényképész, szőlő- és gyümölcstermesztő, vagy épp a felvonószerelő.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...