fbpx
17 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

A kormány 2024-re is maximalizálta a kiadható vendégmunkás-engedélyek számát

- Advertisement -

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményében maximalizálta a kiadható vendégmunkás-tartózkodási engedélyek és a foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyek számát. A családok és a magyar munkahelyek védelme érdekében 2024-ben 65 ezer vendégmunkás kaphat engedélyt.

„A magyar munkaerő az első, ezért az Országgyűlés minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el” – írják. Hozzátették, hogy a magyar családok védelmének szellemében Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni.

A közlemény szerint „külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek. A Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható, harmadik országból érkező munkavállalók számát immár két évtizede kvóta szabályozza, amelynek elméleti maximuma az előző négy negyedévre vonatkozó üres álláshelyek átlagos száma”.

A KSH adatai szerint idén a kvóta maximális értéke 81 ezer lehetne, de a kormány „szem előtt tartva a magyar munkahelyek védelmét” arról döntött, hogy 2024-ben is az elméleti maximumnál alacsonyabb számban, 65 ezerben határozza meg a kvóta felső határát.

Hasonló cikkünk:  A kormány egy új programban ingatlanért kínál majd EU-s vízumot

A kormány létrehozott egy „negatív listát” is, amelyben meghatározzák a mintegy 300 olyan munkakört, amik esetében vendégmunkás-tartózkodási engedély nem adható ki. Ilyen például a tetőfedő, ipari alpinista, szerszámkészítő, kulturális szervező, jogi asszisztens, fényképész, szőlő- és gyümölcstermesztő, vagy épp a felvonószerelő.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...