fbpx
7.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

A kultúrából is szőhető szociális védőháló

- Advertisement -

Megjelenésének negyedik évfordulóját ünnepli januárban a kecskeméti Mélymerülés Utcalap. A negyedévente megjelenő, javarészt kortárs helyi alkotók műveinek teret adó kiadvány célja, hogy bevételéből a társadalom perifériájára kerülteket, mélyszegénységben élőket, vagy komoly szociális problémákkal küzdő embereket, csoportokat segítsen.

„Ezt tenni: számunkra lehetőség, tudásunkhoz mérten kötelesség!” – ezekkel a gondolatokkal vezették nyilvánosság elé négy évvel ezelőtti hivatalos sajtóbemutatóján a Mélymerülés című, negyedévente megjelenő kecskeméti utcalapot. Az első lapszámból származó teljes bevétellel a Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti csoportjának utcai gondozó szolgálatát támogatták, hogy a mostoha körülmények között dolgozó utcai gondozók és a közel 250 főnyi ellátott körülményeit javítani tudják.

Az unikális kialakítású, helyi, kortárs alkotók műveire épülő kiadvány működésének elmúlt négy évében számtalan bajba jutott vagy nehéz körülmények között élő emberen, csoporton és szervezeten segített.

Fotó: Mélymerülés Utcalap FB

Hogyan születik meg egy ilyen kezdeményezés ötlete?

– 2019 novemberében, az adventi időszak különféle jószolgálati programjainak egyeztetése idején vetődött fel bennem, majd frissen megszólított társaimban (Libor Zoltán, dr. Király László György), hogy érdemes volna talán egy olyan kezdeményezést is útjára indítani, amely a közösségek perifériájára került, mélyszegénységben élőket, vagy „csak általában” a komoly szociális problémákkal küzdőket segítené az ünnepek múltával – fogalmazott Kriston-Vízi József, főszerkesztő.

– Mivel városunk szerencsére bővelkedik a kiváló alkotókban, ezért egyenrangú szándék volt, hogy egyfajta bemutatkozási, rendszeres publikálási lehetőséget biztosítsunk számukra. Ezen célok ötvözeteként egy olyan színvonalas művészeti utcalapot terveztünk, amelyet évente négy alkalommal nyomtatott formában juttathatunk el az olvasók kezébe, ezzel is folyamatosan felszínen tartva az egyéni és közösségi összefogást, az újságért befolyó összeget pedig minden lapszám esetén egy előre meghatározott szívügyünkre fordítjuk.

Már a kezdetektől fogva lényeges volt, hogy igényes külsővel jelenjen meg az újság; ehhez első hívásra csatlakozott Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas képzőművész, aki önzetlenül felvállalta a lap egész arculatát, valamint a lap grafikai és tördelői munkáját. A négy fős szerkesztői csapat pedig tágabb ismerősi köréből alkotókat szólított meg, akik elfoglaltságaik közepette is bőséges anyagot küldtek. Az első lapszámban Banczik Róbert, Galuska László Pál, Gyenes Kata, Hajdú László (HAL), Király László György, Libor Zoltán, Szűcs Brigitta Zita, Ulrich Gábor, valamint Müller Péter Sziámi fotói, versei, szépprózái és grafikái kaptak helyet a nyolc oldalon.

Fotó: Mélymerülés Utcalap FB

Az így összeállt magazint egyre szélesebb körben kezdték terjeszteni, helyi kulturális-, oktatási- és szociális intézményeken (Bozsó Gyűjtemény, Leskowsky Hangszergyűjtemény, Ráday Múzeum, Védőháló Adománybolt stb…) keresztül, amelyekhez az elmúlt években még több „beszerzőpont” csatlakozott.

Milyen jótékonysági célokat sikerült megvalósítani a négy év alatt?

Ahogyan azt már fentebb írtuk, az első lapszámból származó teljes bevétellel a Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti csoportjának utcai gondozó szolgálatát támogatták, hogy a mostoha körülmények között dolgozó utcai gondozók és a közel 250 főnyi ellátott körülményeit javítani tudják. Szintén ebben az évben a kedvezményezett egy fiatal fiú, Pongó Róbert Milán volt, aki négyéves kora óta mozgásfejlesztésre szorul idegrendszeri eredetű mozgáskoordinációs problémái miatt. Milán a Duchenne-féle genetikai betegség ellenére hihetetlen életszeretettel, küzdelmekkel és kitartással éli mindennapjait, amelyek része, hogy egy tehetséggondozó pedagógus segítségével rajzolással, festészettel is foglalkozik.

Pongó Milán akvarell alkotása Fotó: Mélymerülés Utcalap

A lap második évfolyamának bevételeiből többek között 320.000 forinttal támogatták a tanulásban akadályozott gyermekek és fiatalok oktatását és művelődését segítő kecskeméti Mosolygó Szemekért Alapítványt. Az adománynak köszönhetően az intézménybe járó tanulók ősszel egy kiránduláson vehettek részt. Szintén ebben az évben egy szívátültetésre váró lánynak és családjának segítettek az utógondozáshoz szükséges steril szoba kialakításában.

Hasonló cikkünk:  Jobboldali kihívót kap a Fidesz, bemutatta kecskeméti polgármesterjelöltjét a Kiskun Lokálpatrióta Egyesület

Jótékonysági műtárgyvásár a gyász árnyékában

AukciJÓ névvel egy jótékonysági licitálást is szerveztek a helyi kortárs alkotóktól származó műtárgyakból. Az unikális kezdeményezés előkészületeit beárnyékolta Király László György alapítótag hirtelen és tragikus halála. Libor Zoltán, a Mélymerülés Utcalap szerkesztője harmincnégy alkotásban határozta meg az aukcióra bocsátottak számát, amiből huszonhatra licit is érkezett. Az alkotások közül huszonnégy klasszikus műtárgy, kettő pedig a Koch Borászat és a Kóborló Könyvesbolt felajánlása volt. A bevétel pontos összege 680.000 forint lett, mely felülmúlta a szervezők elképzeléseit és kedvezményezettje a Védőháló Karitatív Egyesület, amely többek között adománybolt üzemeltetésével segíti a mélyszegénységben élők boldogulását.

Fotó: Mélymerülés Utcalap

Antológia és elismerés

A Mélymerülés fennállásának harmadik évfordulóján egy antológiát adtak ki, amelyet az addig megjelent kilenc lapszám 145 alkotásából állítottak össze. Az alkotók között szereplő neves helyi művészek: A Fehér Vera (szöveg), az időközben elhunyt Bodri Ferenc (képzőművészet), Kellerwessel Klaus (próza), Király László György (vers és fotó), Farkas Gábor (képzőművészet), Koloh Elek (vers), Komlós József (vers), László-Kiss Dezső (képzőművészet), Léber László (képzőművészet), Miklós Árpád (képzőművészet), Pál Nagy Balázs (képzőművészet) és Zsembery Péter (próza).

A Kecskeméten nagy sikerrel debütáló Mélymerülés Antológiát Budapesten is bemutatták az újbudai KultPont Közösségi Térben. Közben történt egy arculatváltás is, mivel Ulrich Gábor képzőművész, mozgóképművész és művészetpedagógust A Fehér Vera kísérleti fotográfus és tipográfiai szakember váltotta a lap grafikusi posztján. A Mélymerülés hiánypótló karitatív és egyben kulturális tevékenységére mások is felfigyeltek, hiszen a zsűri beválasztotta a Mélymerülés magazint a Civil Díj 2021 döntősei közé. A kecskeméti kiadvány a Legígéretesebb új szervezet kategória egyik döntőse volt az Alteregom Egyesület és a Szabados Boys Alapítvány társaságában.

Folyamatos megújulás az eredeti értékek mentén

– Terjedelemben, formátumban, szellemiségben, gondolkodásban egyaránt kiforrott a lap és a benne lévő szöveges tartalom, valamint a képző-, iparművészeti anyag már nem csupán egymás illusztrációja, hanem jóval több, komplexebb – fogalmaz Kriston-Vízi József.

– A másik fontos új irányvonal – amit már magunk is szükségesnek éreztünk, és erre az alkotótársak is ráerősítettek -, hogy nem csak kizárólag a mélyszegénységben élők problémáival szeretnénk foglalkozni, hanem létrejön egy olyan tehetséggondozás is, aminek nem az anyagi, vagy szociális helyzet lesz az alapja. Szeretnénk minél nagyobb bemutatkozási teret adni a jövő tehetségeinek. Továbbá többen igénylik a város- és térség határain túlról az online elérhetőség folyamatos biztosítását; emellett a fővárosban és más, országos kapocs-helyeken is szeretnénk a nyomtatott lapszámokkal állandóan jelen lenni.

Fotó: Mélymerülés Utcalap

Rengeteg tehetség, széles támogatotti kör

– Terveink között szerepel, hogy bővítjük a szerzői kört, tematizáljuk az egyes lapszámokat. A 2024-es év hívószava, mind az irodalom, mind a képzőművészet terén „a Fa”. Egykori alapítótársunk, Király László György özvegye, Dobák Zita gondjainkra bízott számos, ma már mondhatjuk, hogy pótolhatatlan, egyedi fotót Laci hagyatékából. Ezekből szeretnénk a szerzőtársakkal közös alkotói munkában egy fotó- és irodalmi antológiát készíteni s jótékonysági céllal terjeszteni azt. Természetesen lesznek továbbra is kulturális-, zenei rendezvényeink, szeretnénk szorosabb együttműködést kialakítani a helyi kulturális szervezetekkel, többek között a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskolával, akik már rengeteg tehetséges szakembert adtak a városnak, az országnak és a világnak is. Szerencsénkre rendkívül gazdag a kecskeméti művésztársadalom, sajnos a támogatotti körből is bőven akad, így a Mélymerülés létjogosultsága, hiánypótló szerepe és jövőbeli kihívásai is egyaránt adottak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...