Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Bayer nagyapja aktív tagja és szervezője volt a nyilas pártnak Kiskőrösön

- Advertisement -

„Ez a történet Bayer Zsoltról szól, Bayer Zsolt élethazugságairól, de hogy konstruktív legyek, inkább arról, hogy megértsük Bayer Zsoltot” – mondja Ungváry Krisztián történész vasárnap reggel megjelent videójában, ami Bayer Zsolt fideszes publicista anyai nagyapjáról, Gyimes Károlyról szól.

Ungváry levéltári dokumentumokkal alátámasztva vezeti le, hogy Bayer nagyapja már a II. világháború előtt aktív tagja és szervezője volt a nyilas pártnak Kiskőrösön, a holokauszt idején gettóorvosként testüregi motozásra tanította be a kiskőrösi gettó személyzetét, a háború után pedig önként jelentkezett az ÁVH-nál, és besúgónak állt.

Ehhez képest Bayer Zsolt különböző írásaiban inkább idillikus képet fest a nagyapjáról.

Elismeri ugyan, hogy gettóorvos volt, de Bayer szerint ebben a minőségében embereket mentett, mégis meghurcolta az ÁVH, végül négy hálás zsidó mentette meg az Andrássy út 60.-ból. Ez a kép azonban nem fedi a valóságot.

Ungváry szerint Bayer családi múltjának feltárására azért van szükség, mert sokat megérthetünk ezzel abból, miért viselkedik ma Bayer Zsolt úgy, ahogy. „Magam is azt gondolom, hogy az embert mégiscsak determinálja a történelmi környezete” – jelenti ki a történész.

A teljes cikk ITT olvasható.

- Advertisement -
Exit mobile version