fbpx
11.8 C
Kecskemét
2024. február 26., hétfő

FRISS HÍREK

Jó volt? Jobb lesz? Hogy lesz?

- Advertisement -

-vélemény-

Számvetésre alkalmas napok ezek. Visszafelé, és előre is tekintünk. Egyéni boldogulásunk, és közösségi sorsunk is keresztmetszeti perspektívába kerül.
Jó volt? Jobb lesz? Hogy lesz?

A múlt századelőn még csak nem is sejthették, hogy hova tart a huszadik: internetes univerzumig, magasba a világűrig, és két világégésig, gombafelhőig. Kétarcú az ember, csodát és szörnyet egyszerre teremt, és az első nem váltja meg az utóbbit, amely ugyanakkor képes teljes pusztulásra ítélni az előbbit.

Midőn a politika harczi táborokra osztotta az országot, a társadalom sínylette meg leginkább, bár korántsem eldönthető, hogy melyik volt előbb. Kell ugyanis a társadalom társadalmatlansága ahhoz, hogy harci táborok létrejöhessenek, ám ez nem menti a harci táborok valóságos létrehozóit.

Akik ezzel együtt a társadalom ellen fordulnak. Szuverenitásra hivatkozva a társadalom legfontosabb pilléreit ostromolják, hogy a társadalom ne lásson bele a hatalomgyakorlás ellentmondásos és bűnös folyamataiba, egyúttal a társadalom közjóért tenni akaróit és cselekvőit bélyegzik meg. Az válik a szuverenitásvédelem felkent vezetőjévé, aki néhány évvel elébb – igazságszolgáltatás által is kimondott jogsértő módon – nyilvánosan listázta és gyűlöletkeltésre alkalmas módon nevezte meg a társadalom egészségéért küzdőket.

Hasonló cikkünk:  Vége lesz-e Putyin háborújának Ukrajnában?

A középosztály eközben kénytelen az ő társadalmi érintkezéseit egyre szükebbre szoritani. Elfárad az anyagi küzdelemben, ezzel elvesztve az idővel folytatott harcot, hogy családjával, magával, közösségi feladataival is törődhessék. A kultúrához is egyre kevésbé  fér oda, nem csak a forintok, de energia híján is, mert a gondolatokhoz erő kell, az hozza meg a kedvet, egyúttal inspirál is. Spirál ez, és a belsejében zakatolva nem látjuk, nem vesszük észre kívülről önmagunk.

Számvetésre alkalmas napok ezek. Jó volt? Jobb lesz? Hogy lesz?

Kecskeméti Friss Újság, 1901. január 2 – címoldal / Arcanum Digitális Tudománytár

 

Barna Imre írása
—————

A Vélemény rovatunkban megjelent írások nem feltétlenül egyeznek a szerkesztőség álláspontjával. A tartalom megtartása mellett ezeket az írásokat jogunkban áll a jobb olvashatóság érdekében megszerkeszteni.

Van véleménye? Szeretné másokkal is megosztani? Írjon nekünk a [email protected] címre.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...