fbpx
19 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Egy csepp történelem

- Advertisement -

A rum történetét a Karib-szigeteket nyaldosó hullámok írták. A 17-18. századi kalózok és tengerészek kedvelt italának receptjét hét pecsét alatt őrizték, különösen Kubában. 

A kubai rum valahogy más. Nemcsak az édes melasz, a tölgyfahordó érlelte karamell és vanília aromáját idézi meg, de a tüzes múlt pillanatait is. Belekóstoltunk a Prémium Italnagykereskedés Online kubai rum kínálatába, és visszarepültünk az időben. 

Túlélte a hódítókat

A kubai rum egyedi karaktere elsősorban az 1500-as évek óta helyben termesztett, kiemelkedő minőségű cukornádnak, a trópusi éghajlatnak és a sziget termékeny talajának köszönhető. Hírnevének a legnagyobb viharok sem tudták útját állni, pedig gyakran került a politika kereszttüzébe. 

Az első csapás az 1700-as években érte a rumot, amikor a spanyol gyarmatosítók korlátozták, szabályozták a készítését. Így próbálták védeni saját érdekeiket, saját szeszes italaik piacát és biztosítani, hogy az alkoholért fizetett adók, vámok az ő kasszájukat gyarapítsák. A spanyol korona ellenőrzési kísérletei gyakran hatástalannak bizonyultak, a rumgyártás továbbra is virágzott a térségben. 

Jöttek és ittak

Kubában az 1959-es forradalom után az állam átvette a rumfőzdéket, a gyártás feletti ellenőrzést. Bár ez adott egyfajta stabilitást és támogatást, korlátozta a magánszektor innovációját. Az 1960-as évek elején bevezetett amerikai kereskedelmi embargó ráadásul jelentős hatással volt az ország gazdaságára. A rum ezzel elvesztette legfőbb export piacát, ezért nemzetközi együttműködések révén próbálták meg erősíteni a jelenlétét. 

Hasonló cikkünk:  Volt kormánypárti politikus cége építené a kecskeméti kamionparkolót

A történelem olykor a kubai rum malmára hajtotta a vizet, így volt ez az Egyesült Államokban elrendelt szesztilalom (1920-1933) idején is. Amerikai turisták özönlöttek a szigetre – többek között alkoholt fogyasztani, amellyel óhatatlanul segítettek növelni az ismertségét. 

Más, mint a többi

Bár a rum érlelése hasonló lehet világszerte, a kubai rumok gyakran fehér tölgyfahordóban készülnek, amelyeket előtte bourbon vagy más szeszes italok tárolására használtak. Az érlelés során a helyi éghajlat, különösen a magas páratartalom és a hőmérséklet-változások gyorsítják a folyamatot, ami gazdag ízvilágot és komplexitást kölcsönöz az italnak. 

A fordulatos történelmi események olykor a technológiára is nagy hatással voltak. Az 1800-as években, amikor a gyarmatosítók legalizálták a rumkészítést, több gyártó átállt az oszlopos lepárlásra. Ez lehetővé tette az alkohol folyamatos és egyenletes leválasztását az erjedt melaszból. A módszernek köszönhetően a rum könnyed és tiszta lett, szemben az intenzívebb ízekkel, amelyek a hagyományos lepárlással születtek.

A kubai rum történetében minden évszázad ad legalább egy okot arra, hogy tegyünk egy próbát és megkóstoljuk. Ha másért nem, hogy kiderítsük, mit tudhattak a kalózok, amit mi nem. 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...