fbpx

FRISS HÍREK

Netes banki csalás áldozata lett a kecskeméti polgármester

- Advertisement -

A Kecsup szerkesztősége úgy értesült, hogy Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere internetes csalás áldozata lett, ellopták a bankkártyája adatait. Információnkat több egymástól független, köztük az ügyre rálátó forrásunk megerősítette.

Egy olvasónktól kaptunk arról információt szombat reggel, hogy úgy hallotta, Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármestert netes csalók becsapták és megszerezték bankkártyája adatait.

Az ügyben szombat délelőtt megkerestük a rendőrséget, hogy megerősítik-e ezt az információnkat, történt-e feljelentés a jelzett ügyben, és ha igen, milyen bűncselekmény gyanúja miatt indult eljárás, mit lehet tudni a csalásról? Megkérdeztük azt is, magáncélú bankkártyáról vagy esetleg hivatali bankkártyáról van szó?

„Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény értelmében adatvédelmi okok miatt nem áll módunkban tájékoztatást adni” – válaszolta a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

A rendőrségen kívül természetesen több helyen tudakozódtunk, és információnkat több egymástól független – névtelenséget kérő – forrásunk megerősítette, és azt mondta, tud az ügyről. Értesüléseink szerint információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás gyanúja miatt indult nyomozás még januárban.

Ez az ügy különösen érdekessé teszi, hogy éppen ezen a héten, február 1-jén, csütörtökön tartott ülést a Kecskeméti Közbiztonsági Fórum. Erre a KecsUp szerkesztősége nem kapott meghívást, de az önkormányzati hírportál, a Hirös.hu cikkéből kiderül, hogy „ezúttal Szemereyné Pataki Klaudia az online és banki csalások ügyét tárta a tagok elé és kérte őket, hogy kiemelten foglalkozzanak a problémával”.

A hiros.hu oldala / képernyőfotó

„Azt már halljuk egy ideje, hogy az internetes vásárlásoknál mire kell odafigyelni, de mostanában a digitális bankolás esetében hallottam nagyon sok eseményről. Azt kérném, hogy próbáljunk meg minél szélesebb körű tájékoztatást adni erről a lakosságnak” – az önkormányzati hírportál szerint így szólt a kecskeméti polgármester az esemény résztvevőihez, többek között a rendőrség, a bíróság és Városrendészet képviselőihez, vezetőihez.

Hasonló cikkünk:  Sok ágat levágtak az 52-es főút melletti fákról

Timafalvi László ezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság vezetője pedig elmondta, hogy „egyre kifinomultabbak és profibbak lettek a csalók”, „az interneten keresztüli vásárlás az egyik leggyakoribb formája az átverésnek”, „a másik pedig a telefonos csalók módszere, amikor vagy bankkártyaadatokat szednek ki az ügyfélből, vagy egy kémprogram letöltésén keresztül másznak bele az eszközökbe”.

A hiros.hu oldala / képernyőfotó

Emailben megkerestük a kecskeméti polgármestert is, hogy érdeklődjünk, mit lehet tudni az esetről, mikor történt, milyen módszerrel szerezték meg bankkártyájának adatait, mekkora összeg tűnt el a számláról és hogy saját bankkártyájáról vagy hivatali bankkártyáról van szó? Megkérdeztük azt is, hogyan élte meg, hogy becsapták, milyen tanulságot vont le és hogy ez az eset sarkallta-e arra, hogy a Kecskeméti Közbiztonsági Fórum elé tárja az online és banki csalások ügyét?

Ha kapunk választ a polgármestertől, visszatérünk a témára.

A polgármester Facebook-oldalára is felkerült egy poszt a Közbiztonsági Fórum üléséről:

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...