Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Orbánnak szerény 10 millió van a számláján, Rogán 204 milliót keresett a találmányával

- Advertisement -

Közzétették a vagyonnyilatkozatokat, aminek mára csak jelképes szerepe van. Bírálják a rendszert az átláthatóságért küzdő civil szervezetek, mert lényegében bármit beleírhatnak a képviselők következmények nélkül. A kormánytagok, képviselők, közjogi méltóságok anyagi helyzetéről addig biztosan nem kapunk valós képet, amíg a családtagjaik nyilatkozata nem nyilvános.

Ami viszont kiderült az idei nyilatkozatokból, hogy az Orbán házaspár közös bankszámlán tartott vagyona 4 millióval lett kevesebb a tavalyinál, a nyilatkozat szerint 10 millió forint tanyázik a számlán. Rogán Antal 271 millió forintos megtakarításról vallott be, ami azt jelenti, hogy egy év alatt 26 millióval tudta növelni a vagyonát.

Orbán Viktor bruttó 4,17 millió forintot kap miniszterelnökként, a képviselői tiszteletdíja bruttó 1,54 millió, tehát havonta bruttó 5,7 millió forint volt a járandósága tavaly. Az idei vagyonnyilatkozatában megjelent egy új jövedelmi kategória is: könyvkiadásból kapott honoráriumot. Pontos összeget nem kellett megjelölnie a dokumentumban, de a 200 és 500 ezer forint közti sávot ikszelte be.

A felcsúti ház és a 233 négyzetméteres Cinege utcai (XII. kerület) lakás – az utóbbi felerészben – még mindig a tulajdonában van. Cégekhez nincs köze, közlekedési eszközökkel (autó, jacht, repülőgép, helikopter) nem rendelkezik, valamint egyéb ingósága sincs. A nyilatkozat szerint a hatvanpusztai kastélyhoz sincs köze.

A Demokratikus Koalíció vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Orbán ellen, mert a hatvanpusztai kastélyt nem tünteti fel a vagyonnyilatkozatában. Az Országgyűlés mentelmi bizottsága azonban elutasította az indítványt. Arra hivatkoztak, hogy a beadvány „feltételezéseken alapul”, valamint „a sajtóinformációkra épülő állítás nem lehet alapja vagyonnyilatkozati eljárás megindításának”.

Rogán Antal megtakarításai egy részét, 65 milliót állampapírokra költötte. A civilben feltaláló találmánya után tavaly havonta 17 milliót, azaz összesen 204 millió forintot kapott. Először 2017-ben jelent meg a vagyonnyilatkozatában a Mobilsign Kft., ahonnan szabadalmi jog címén évről évre tetemes összeget kap. Hét év alatt összesen 1,3 milliárd forintot vehetett fel Rogán az elektronikus aláírási technológia harmadfeltalálójaként.

Szijjártó Péter 46 millió forintos befektetési jegyet tüntetett fel, tavaly még mindössze 3 millió forintot tartott értékpapírban. Továbbra sem törlesztett egy forintot sem abból a 30 millióból, amivel már évek óta tartozik a szüleinek. A bankszámlája közben 10 millió forinttal megcsappant tavalyhoz képest, 16 millióról számolt be most.

Lázár János tavaly megtoldotta még négy új földterülettel, körülbelül 25 hektárnyi szántóval a portfólióját. Ingatlanban eddig sem szűkölködött, de idén már 43 ingatlant írhatott be a vagyonnyilatkozatába. Készpénzállománya 2 millióval több lett, valamint a bankszámlájára is került plusz 4 millió forint. A miniszteri fizetése mellett osztalékként havonta bruttó 1 és 5 millió forint közötti jövedelme származik.

További részleteket a Telexen is olvashat.

- Advertisement -
Exit mobile version