fbpx
3.6 C
Kecskemét
2024. február 22., csütörtök

FRISS HÍREK

Tucker Carlson Putyinnal készített interjút, ahol Kárpátalja is szóba került

- Advertisement -

Tucker Carlson, az összeesküvés-elméletekkel szimpatizáló altright világ ikonja Moszkvában készített két órás interjút Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – az interjúról a Telex is közölt részletes beszámolót.

A lap szerint az interjú nem volt felesleges, de újat nem hozott, egyetlen kivétellel: Putyin meglepően kendőzetlenül beszélt Kárpátaljáról, ahol állítása szerint a magyar kisebbség vágyik a Magyarországgal való egyesülésre, és Magyarország területi igénye, ha nem is igazolható jogilag, de „legalábbis érthető”. Állítása szerint azonban erről sosem beszélt Orbánnal.

„Magyarországnak megvan a joga, hogy visszavegye területeit…? – kérdezte Tucker.„Ukrajna mesterséges állam, amely Sztálin akaratából jött létre”, megkapva román és magyar területeket is – mondta az orosz elnök.

„A sztálini rezsimet ismerve, amelyet az emberi jogok és más országok jogainak megsértésével vádolnak, ebben az értelemben elmondható, hogy igen, ha nem is beszélünk arról, hogy erre joguk van, de legalábbis érthető lenne ez az igény” – tette hozzá Putyin.

Mondta valaha Orbánnak, hogy viheti Ukrajna egy részét?

„Nem mondtam soha, egy szóval sem. Erről soha nem is beszéltem. De tudom, hogy a magyarok, akik ott élnek, vissza akarnak térni a történelmi területekhez.”

Ezután az orosz elnök egy ’80-as évekbeli személyes élményt mondott el Kárpátaljáról – Beregszászról – oroszul Beregovoje, ukránul Beregovo, amit Putyin nem mondott ki –, ahol oroszul és egy számára érthetetlen nyelven voltak kiírva a települések nevei, de nem ukránul. Látott népviseletbe öltözött embereket, ekkor szembesült azzal, hogy itt magyarok élnek, akik megőrizték nyelvüket, nemzeti öntudatukat.

Hasonló cikkünk:  Tök jól hangzik, hogy világutazó, de hogy jutott el idáig?

Az interjú többi része inkább csak összefoglalta mindazt, amit Putyin korábban már elmondott Ukrajnával, a Szovjetunió felbomlása utáni sérelmekkel, az orosz geopolitikai érdekek figyelmen kívül hagyásával, az Amerika-központú, egypólusú világgal kapcsolatban.

Putyin szerint:

  • Ukrajna mesterséges állam, ahol most náci nézetek uralkodnak a vezetésen belül;
  • történelmileg a terület jogosan Oroszországhoz tartozik;
  • a háborút a Nyugat provokálta ki, elsősorban az Egyesült Államok, miközben gazdaságilag ezzel maga alatt is vágja a fát;
  • amerikai és NATO-érdekeltségek jelentek meg Ukrajnában, amit Putyin fenyegetésnek tekint;
  • ha Amerika nem küldene fegyvert, „a háborúnak hetek alatt vége lenne”;
  • Németország nem ura önmagának, „a kollektív Nyugat” érdekeit képviseli;
  • a Nyugat tehet arról, hogy Oroszország nem integrálódhatott a nyugati világba a Szovjetunió felbomlása után;
  • a NATO bővítése a kezdetektől Oroszországra nehezedő nyomásgyakorlás volt;
  • az amerikaiaknak már 2013-ban látniuk kellett volna, hogy ukrajnai ténykedésük, rövid távú érdekeik érvényesítése végül hová vezet: a mostani helyzethez.

A moszkvai interjút vágatlanul mutatta be Carlson saját oldalán és az Elon Musk tulajdonában lévő X-en.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Fidesz szerint kapacitás-áthelyezés történik, az ellenzék szerint bezárják az óvodákat Kecskeméten

A törvényben meghatározott maximális 25 főnél több gyermek vehető fel a Corvina, a Ferenczy Ida és a Kálmán Lajos...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...