fbpx

FRISS HÍREK

Vita a kecskeméti civil szervezeteknek szóló támogatásról: a Szövetség civil munkacsoportot állítana fel

- Advertisement -

Kormánypárti és ellenzéki képviselőkből álló önkormányzati munkacsoport felállítását kezdeményezi a Szövetség a Hírös Városért frakció a csütörtöki kecskeméti közgyűlésen. A cél, hogy a civil szervezetek részére olyan pályázati kiírást készítsenek, amely alapján a beérkező pályázatokat elbírálnák. Az ellenzéki indítvány elfogadásához szükség van a Fidesz-KDNP támogatására is, amire a merev politikai frontok miatt aligha van esély a küszöbön álló önkormányzati választási kampány előtt.

Az ellenzéki képviselők mintaként a 2011 és 2020 között működött, mintegy 100 millió forint összegű, Városi Támogatási Program újragondolását javasolják. Az önkormányzat a VTP keretéből sport, kulturális, ifjúságpolitikai, idősügyi, közbiztonsági, oktatási és fogyatékkal élők támogatására létrejött helyi szervezeteket segített. A kis összegű támogatások odaítéléséről előzetesen a szakbizottságok is tárgyaltak, majd csak ezután döntött a polgármester. A civil támogatási program a 2019-es önkormányzati választás után megszűnt.

A Szövetség az új civil pályázati rendszer kidolgozását azzal indokolja, hogy miután a kormánypárti többségű közgyűlés decemberben eltörölte a 2020 után létrehozott választókerületi támogatási programot, és ezt az 54 millió forintnyi összeget átcsoportosította egy a civileknek kiosztható – mintegy 90 millió forintos – alapba, annak elosztására az önkormányzat nem alakított ki transzparens pályázati eljárást.

A Civil Szervezeteket Támogató Munkacsoport paritásos alapon, hat fővel működne, melybe a Szövetség tagnak Török Józsefné, dr. Tóth Szilárd és elnöknek Dr. Siposné Bodrozsán Alexandra képviselőket delegálná. A Munkacsoport a civil pályázatokat beérkező sorrendben, folyamatosan, a rendelkezésre álló keret erejéig bírálná el. Az ülések nyilvánosak volnának – olvasható az ellenzéki indítványban.

Hasonló cikkünk:  Többszáz éves gyermeksírokat tártak fel a régészek a Barátok temploma mellett

Közvetlenül részt vennének a kecskeméti civilek egy új civil pályázati rendszerben

Arról, hogyan alakították át 2019 után az egyéni képviselők által felhasználható választókerületi keretet, illetve miként szüntették meg a civilek támogatását célzó Városi Támogatási Programot, részletesen február eleji cikkünkben itt írtunk. Bemutattuk, hogy tízmilliókkal csökkentették az elmúlt években a kecskeméti civileknek szóló önkormányzati támogatás mértékét, amit a választási évben úgy emeltek meg, hogy közben megszüntették az egyéni választókerületekben felhasználható támogatásokat. A decemberi közgyűlés döntése után azonban megpezsdült a helyi civil szektor is, és több szakmai civil szakkerekasztal jelezte részvételi szándékát egy új pályázati szempontrendszer kidolgozásában, amit a helyi NGO-k már régóta szeretnének elérni.

A kecskeméti civileket segítő önkormányzati támogatás formájáról szó lesz a közgyűlés csütörtöki ülésén, amit nyomon követünk.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...