fbpx

FRISS HÍREK

A kórházak növekvő adóssága orvostechnikai eszközök hiányához vezet, ez pedig osztályok bezárásához

- Advertisement -

A magyar orvostechnikai szektor ismét megkongatta a vészharangot a kórházak tartozásai miatt, ugyanis a beszállító cégek helyzete tarthatatlanná vált, ami több kórházi osztály működésének a felfüggesztéséhez vezetett. A szektor érdekképviseleti szervezetei az Állami Számvevőszékhez fordulnak.

Csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartottak a magyar orvostechnikai szektor meghatározó érdekképviseleti szervezetei.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint a kórházak eladósodása miatt az orvostechnikai eszközök beszállításával foglalkozó cégek rendre bajba kerülnek. A sokéves probléma most vált igazán súlyossá, a jelenlegi helyzet már a betegellátásra is hatással van.

Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének (ETOSZ) igazgatója elmondta, hogy a „Nemzeti Népegészségügyi Központ tavalyi kijelölő határozatainak elemzése szerint a kórházi osztályok ideiglenes leállása az esetek 10–15 százalékában az orvosi eszközökkel kapcsolatos problémák miatt következik be.”

Az igazgató szerint a helyzet romlani fog, ha a kormány nem rendezi a kórházak adósságát, ami 2024 februárjában újra meghaladta a 100 milliárd forintot. Hozzátette, hogy húsz éve hitegetik az orvostechnikai szektort, hogy türelem, megoldódik a probléma.

Rásky László szerint a kabinet tavaly év végi adósságrendezése félmegoldásnak bizonyult, mert február közepére ismét jelentős adósságot halmoztak fel az intézmények. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár még február elején megígérte, hogy a tavaly novemberi konszolidáció márciusban folytatódik, vagyis az adósságaik rendezéséhez újabb milliárdokat kapnak majd.

Hasonló cikkünk:  Havonta 20 milliárd forinttal nő a kórházak eladósodása

Az orvostechnikai szektor képviselői elmondták, hogy egy hónappal a bejelentés után sincs hír a kórházak márciusi kisegítéséről. „A márciusi konszolidáció a mai napig nem történt meg, és többszöri megkeresésünkre sem kaptunk választ a Belügyminisztériumtól” – mondta Rásky László, aki hozzátette, a cégek 100 százaléka érintett.

A kialakult helyzet miatt azt kérik a beszállítók a kormánytól, hogy mihamarabb rendezzék a kórházak teljes adósságállományát. Emellett pedig a szervezetek úgy döntöttek, az Állami Számvevőszékhez fordulnak, mert az egészségügyi intézmények sok esetben nem rendezik azokat a késedelmi kamat-tartozásukat, amelyekről a vállalkozások hivatalosan értesítik őket, ez pedig jogszabálysértő gyakorlat.

Az Orvostechnikai Szövetség, az ETOSZ, valamint a MediKlaszter közös közleményükben azt írják:

„Magyarország kormánya többször kinyilvánította, hogy az egészségipart nemzetstratégiai jelentőségű szektornak tekinti. A hazai kórházak orvostechnikai eszközigényének meghatározó részét a szervezeteink által képviselt vállalatok biztosítják. Közös érdekünk a betegellátás zavartalanságának biztosítása. Ahogy az eddigiekben, az orvostechnikai szektor ezután is készen áll arra, hogy a kormányzati döntéshozókkal partnerségben megoldást keressen a kialakult helyzetre.”

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...