fbpx

FRISS HÍREK

A CT- és MR-vizsgálatokat is államosítaná a kormány

- Advertisement -

Az utolsó pillanatban adták be azokat a módosító javaslatokat, amikkel a jövő évi költségvetési törvényt módosítva próbálja megszerezni a képalkotó vizsgálatok és a kórházi patikák piacát a kormány. A politikai döntések szakmai kontrollja ezúttal is elmaradt, ugyanis az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága meg sem vitathatta azt. A legfontosabb változás az lenne, hogy a kormányzati tervek szerint jövő év novemberétől csak az állam végezhet közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat.

Azoknak a magánszolgáltatóknak, amelyek ezen a területen még részt vesznek a közellátásban, addigra megszűnik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kapott finanszírozásuk, a kórházakkal kötött szerződéseiket pedig fel kell mondaniuk. Az érintett cégek ugyan kártalanítást is kapnak a felbontott megállapodások miatt, ám ennek összegét belügyminiszteri rendelet határozná meg, és nem az eredeti szerződés értéke. Ráadásul, az ellátásból távozó szolgáltatók felajánlhatják gépeiket megvételre az államnak.

A kórházi gyógyszertárak esetében – ellentétben a képalkotói szegmenssel – a kormány kiszervezné azokat, ugyanis az egyik módosítás alapján az állam közbeszerzési eljárás keretében megpályáztatja a mintegy 107 kórházi patika működtetését.

Rövid távon akár összeomlást is hozhat, ha az állam csak úgy átveszi a magánszolgáltatók által eddig jól végzett vizsgálatokat – mondta Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász, aki szerint a kormányzati tervek alapján riasztó jövőkép bontakozik ki. Mint mondta, az ellátásban nem csak a géppark számít, hanem a szakképzett munkaerő is, amiben az állami egészségügy már most hiányt lát. Nincs elég radiológus, radiológus asszisztens a rendszerben.

Hasonló cikkünk:  Tavalyhoz képest idén 124-gyel több önkormányzatnak kell szolidaritási hozzájárulást fizetnie - a kormány a saját kiadásait csökkenti vele

Hozzátette, hogy jelenleg részben az állam által fizetett, szerződött magánszolgáltatók végzik a CT és az MR-képalkotó vizsgálatok egyharmadát: az ország 120 CT-jéből 40 magánberuházás keretében, közfinanszírozott ellátást is nyújtva működik, a 104 MR-gép közül pedig közel 30 darab magántulajdonú, de ezek is részt vesznek az állami ellátás folyamatában.

Megszűnik majd az einstanddal a profit motivációja, és marad a nehézkesen reagáló állami rendszer. A szakemberhiány és a két munkafolyamat közötti átállásból elkerülhetetlenül adódik majd a kórházi várólisták hosszabbodása, ami már így is életeket veszélyeztet, különösen az onkológiai betegek esetében.

Rékassy szerint nem sok lehetőség adódik: az állam megveszi a gépeket, vagy akár magát a céget is a korábbi tulajdonostól, vagy pedig új CT, MR-berendezéseket vesznek. Mindez óriási kiadásokkal járhat, ami csak hosszú távon térülhet meg. Hozzáteszi, hogy itt magas szintű politikai döntésről van szó, és a túlzott központosítás a cél.

A szakértő szerint a kisgömböc már akkorára nőtt, hogy a közeledő kipukkanást sem veszi észre. Ugyanez vezeti a kormányt szerinte, amikor a laborszolgálatókat, a jövőben pedig a szakrendelőket szeretnék államosítani, és a centrum kórházak alá betagozni.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...