fbpx

FRISS HÍREK

Jövőre jöhet a Nemzeti Patika különleges kiváltságokkal

- Advertisement -

Egy központi szervezet végzi 2025 januárjától a kórházak gyógyszerellátását, ami a normál követelmények teljesítése nélkül patikákat is nyithat majd. Közben a gyógyszer-nagykereskedőknek tilos gyógyszertárat üzemeltetniük – írja a Népszava.

Egy kormányrendelet 2025 januárjától egy különleges jogokkal felruházott, úgynevezett projekttársaságra bízná a kórházi gyógyszerellátást. Szakemberek úgy vélik, hogy a rendelet nem csak a kórházi betegek ellátását szolgáló 200 milliárdos büdzsé felhasználását rendezheti át, hanem az egészségügyi intézmények környékére települt patikák sorsát is megpecsételheti.

Az általános politikai koordinációért felelős miniszter, vagyis Rogán Antal kabinetminiszter, és a Nemzeti Koncessziós Iroda (NKOI) választhatja ki pályázat útján az egyetlen új szereplőt, akire a jogszabály az „országosan egységes intézeti szolgáltatás” érdekében bízná a kórházakban alkalmazott nagy értékű orvosságok beszerzését.

A projekttársaság létrehozhat lakossági vénybeváltással foglalkozó részlegeket is, amiket nem érintenek azok a piaci korlátozások, amelyek az egyszerű gyógyszerészek patikanyitását szabályozzák.

Hasonló cikkünk:  A református egyház közleményben kéri, hogy tisztelettel beszéljenek róluk

Honlapján jelezte aggodalmait a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK): olyan különleges jogosítványokkal ruházzák fel a projekttársaságot, amelyekkel a már piacon lévőkkel szemben tisztességtelen előnyhöz juthat. Nehezményezik, hogy a projekttársaság felmentést kapott a patika alapításra vonatkozó előírások alól, ugyanis szigorú előírásoknak kell megfelelnie, ha valaki gyógyszertárat akar alapítani.

Az új projekttársaságnak nem írtak elő semmilyen építészeti, patika felszerelési követelményt, azokban a kórházakban, beleértve a magánintézményeket is, ahol eddig nem volt patika, gyakorlatilag megkötések nélkül nyithatnak újakat.

Eddig a piacot meghatározó törvény azt sem engedte meg, hogy egy gyógyszer-nagykereskedő közvetlenül vagy közvetve tulajdont szerezzen gyógyszertárban, a projekttársaság, amely nagykereskedő is, viszont maga építheti ki saját, egységes arculatú vénybeváltó patikahálózatát.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...