fbpx

FRISS HÍREK

Elfogadták az EU médiaszabadságról szóló rendeletét – egyedül a magyar kormány szavazott nemmel

- Advertisement -

A magyar kormány januárban elutasította az EU médiaszabadságról szóló rendeletének előzetes megállapodását, majd kedden is nemmel szavazott a jogszabályra az Európai Unió Tanács agrárminiszteri ülésén, ahol formálisan voksoltak a tagállamok a rendeletre – derül ki a testület közleményéből.

Az Európai Parlament (EP) hetekkel ezelőtt elfogadta a jogszabályt, így azt már csak alá kell írni és meg is jelenhet az EU közlönyében, húsz nappal később pedig életbe lép, írja a tanácsi közlemény.

Bocskor Andrea fideszes EP képviselő szerint valójában egy brüsszeli cenzúratörvényről van szó, a tervezet újabb beavatkozási kísérlet a tagállamok szuverenitásába, „a média feletti totális kontroll kiépítését célozza.” Világosan látszik a cél: csak „Brüsszel hangja” szólhasson a tagállami nyilvánosságban, hogy „elnyomják a nemzeti és keresztény-konzervatív véleményeket és értékeket”. Egyértelműnek tartotta, hogy a júniusi európai parlamenti választás közeledtével ez egy újabb eszköz a jobboldal gyengítésére.

Hasonló cikkünk:  Egymásnak esett Matolcsy és Nagy, a forint közben öthavi mélyponton

A rendelet akadályozza, hogy a hatóságok nyomást gyakoroljanak az újságírókra, nem kényszeríthetik őket forrásaik felfedésére őrizetbe vétellel, szankciókkal, házkutatással, megfigyelő szoftverek telepítésével és egyéb módszerekkel. A közszolgálati média vezetőit és vezetőtestületi tagjait átlátható és megkülönböztetésmentes eljárással, kellően hosszú hivatali időre kell kinevezni. Az átláthatóság miatt minden médiavállalkozás és hírügynökség tulajdonosainak adatait be kell jegyezni egy nyilvános nemzeti adatbázisba, feltüntetve, hogy az állam közvetve vagy közvetlenül tulajdonos-e.

Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke még októberben utalt rá, hogy a testület részben épp a magyar helyzet miatt kezdeményezte a jogszabályt. Az itteni állapotokat nem tudják visszafordítani, de „az egész tendencia Magyarországon, ami az információ monopolizálásához vezet, olyasmi, amit máshol nem akarunk”.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...