fbpx
21 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Célkeresztben a kiskercégek, ezért Brüsszelhez fordultak

- Advertisement -

A Politico lapnak nyilatkozott egy nagy külföldi hátterű magyarországi kiskereskedelmi hálózat névtelenséget kérő illetékese: „Ami jelenleg történik, az nem más, mint bizonyos vállalkozások szándékos kiszorítása a piacról.”

A panaszt a többi nagy külföldi hátterű magyarországi kiskereskedelmi lánc is osztja, szerintük a magyar kormány intézkedéseivel a célkeresztbe kerültek.

„A magyar kormány által meghatározott körülmények között egyszerűen lehetetlen fenntartható módon nyereségesen működni”, és a rájuk vonatkozó törvény „ellentétes az EU belső piacának alapelveivel” – állítja a német hátterű Aldi, Lidl és Penny Market, a francia Auchan, az osztrák Spar és a brit Tesco. Az érintett külföldi kiskereskedők vezetői mindannyian elzárkóztak attól, hogy névvel nyilatkozzanak.

Két törvényt említ a cikk, amelyek a kiskereskedelmi szektor nagy külföldi szereplőit sújtja, míg a franchise rendszerben működő hazai hátterű hálózatokat nem:

  • a tavaly decemberi parlamenti döntés, miszerint 48 órával a lejárati dátum előtt ellenszolgáltatás nélkül be kell szolgáltatnia a 100 milliárd forint feletti éves forgalmú láncoknak az élelmiszereket,,
  • az idén tavaszi döntés, miszerint a válságkezelésre és a költségvetési helyzet javítására hivatkozva 2,7%-ról 4,1%-ra megemelték ezen szereplők számára a különadó kulcsát.
Hasonló cikkünk:  Varga Mihálynak azonnal elő kell teremtenie több, mint 63 milliárd forintot

A cikk idézte Lázár János tavaly novemberi interjúját, amelyben nyíltan a külföldi hátterű kiskereskedelmi láncok kiszorítását vázolta, és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter idén májusi kijelentését, miszerint növelni kell a hazai tulajdon arányát az élelmiszer kiskereskedelemben és az építőiparban.

A most már 8 termékre vonatkozó árstop költségeit nagyrészt a Magyarországon működő kiskereskedelmi cégek viselik. Ugyanakkor eddig relatíve jól jöttek ki az intézkedés hatásai alól, ugyanis a nagyobb üzletláncok könnyebben képesek beépíteni a nem árstopos termékek árába az árstopos termékeken keletkezett veszteségeket.

Hazai elemzők szerint az árstopok nem csak az inflációcsökkentés miatt kerültek bevezetésre, hanem politikai, népszerűségnövelő okokból is, valamint a piac átrendezésének céljából is. Az a véleményük, hogy a piacellenes lépésekkel nem igazán lehet leszorítani az inflációt, miközben a kiskereskedelmet már olyan sok intézkedés sújtja, hogy a kisboltoknál csődhullám várható. Olyan vélemény is van, miszerint a kormány célja az árstopok mögött az, hogy ezzel is csökkentsék a láncok értékét, hogy könnyebben meg tudják venni hazai szereplők.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...