Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Kevesebb és drágább is lesz a banán

- Advertisement -

Nem csak hogy unni nem fogjuk, de még hiányozni is fog, ugyanis Pascal Liu, a világ egyik vezető iparági szakértője szerint az éghajlati változások „óriási fenyegetést” jelentenek a banánellátásra.

A banánok nagyon érzékenyek a hőmérsékletváltozásra, ezért annak emelkedésével több helyen megszűnhet a banántermesztés. Ennél is nagyobb veszélyt jelent a banánfákat megtámadó betegségek, leginkább a gombás fertőzések. A Fusarium Wilt TR4 nevű gomba már Ausztráliából és Ázsiából átterjedt Afrikára, de már Dél-Amerikában is felütötte a fejét. A fertőzéstől nagyon nehéz megszabadulni, és még akár erős széllel is terjedhet.

Ha ez még nem elég, a termelőkre nyomást gyakorolnak a műtrágya, az energia és a szállítás növekvő költségei is, de a munkaerőhiány is gondot okoz. A szakértők szerint az éghajlatváltozás kínálatra gyakorolt hatásaival együtt az árak világszerte emelkedni fognak és úgy is maradnak.

Az éghajlatváltozás miatt az ellátás akadozása már most felütötte a fejét az Egyesült Királyságban, ugyanis a múlt héten a boltokban banánhiány alakult ki, miután a kereskedelmi hajók a tengeri viharok miatt csak késve érkeztek meg a kikötőkbe.

via 444.hu

- Advertisement -
Exit mobile version