Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Nem kommentálja a Mercedes-gyár a Vasassal folyamatban lévő tárgyalásokat

- Advertisement -

Választ kaptunk a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-től annak kapcsán, hogy a Vasas Szakszervezeti Szövetség sztrájkbizottság felállítása mellett döntött a kecskeméti autógyárban.

Mint arról beszámoltunk, a Vasas-tagokat képviselő szakszervezeti bizalmik azért döntöttek így, mert úgy ítélték meg, a lassan fél éve folyó bértárgyalások során nem közeledtek eléggé az álláspontok, és így van rá esély, hogy „a felek kimozduljanak a holtpontról”.

Azt is leírták, hogy a legfontosabb követeléseik: 14 százalékos béremelés 2024-re, 12 százalékos emelés 2025-re, mindkét évben béren kívüli juttatásként 600 000 forint cafetéria, a vakációs juttatás 500 000 forintra emelése, kilométerenként 40 forintos bejárási támogatás és 8 olyan nap szabadság, amivel a munkavállalók rendelkezhetnek. A Vasas közölte azt is, hogy ragaszkodnak a legfeljebb 1 éves munkaidőkerethez is.

Megkerestük a céget, a Mercedes-gyár vezetése mit szól a követelésekhez, zajlik-e tárgyalás a felek között. Az MBMH hivatalos válaszát szombaton kaptuk meg:

„Köszönjük levelét és érdeklődését társaságunk iránt! Szíves megértését kérjük, de a folyamatban lévő tárgyalásokat nem áll módunkban kommentálni.”

A Mercedes-Benz szerdán bejelentette, hogy a cég ügyvezetése a lezárt 2023-as év eredményei alapján úgy döntött, bruttó közel 1,1 millió forintos eredményrészesedési kifizetést biztosít a kecskeméti Mercedes-Benz gyár aktív dolgozói számára. Ezt az egyszeri összeget a márciusi bérrel együtt, április elején fizetik ki.

„Az MBMH tavaly óta dolgozóinak közvetlen részesedést biztosít a vállalat sikereiből, ezzel is megköszönve az elmúlt évben nyújtott kiemelkedő teljesítményüket. A szakszervezetekkel kötött megállapodás értelmében az összeg mértékét a kecskeméti vezetőség által meghatározott helyi mérőszámok is alakítják. Ezek mindegyike pozitívan befolyásolta a kifizetendő összeg alakulását. A gyár vezetősége köszönetet mondott a dolgozóknak és kiemelte, hogy a gyár sikerének alapjait közösen, csapatként fektették le. A kifizetendő összeg várható mértékét a 2024. február 22-én közölt, 2023-ra vonatkozó csoportszintű pénzügyi eredmény alapján határozták meg” – derült ki a cég sajtóközleményéből.

Ez a kifizetés tehát nem része az idei évre vonatkozó fizetésekről szóló tárgyalásoknak.

A Vasas akár sztrájkra is kész…

Kovács-Besenyi Kitti, az MBMH Vasas Alapszervezetének vezetője a héten a KecsUp-nak elmondta: a jövő héten lesz a következő tárgyalási nap, ahol már a sztrájkbizottság tárgyal a cégvezetéssel. Jelenleg folyik a dolgozók körében a sztrájkhajlandóság felmérése, de ha a tárgyalások nem haladnak előre, akkor két héten belül – a törvényi keretek betartásával – figyelmeztető kétórás sztrájk várható. Kovács-Besenyi Kitti hozzátette, korábban általában két-három hónap alatt sikerült megegyezni a megemelt bérekről, a mostani fél év már túl hosszú, és ezért is alakítottak sztrájkbizottságot. Elmondta, szeretnének békés úton megállapodni, de ha szükséges, élnek a törvény adta eszközeikkel, és készek a munkabeszüntetésre.

Az érdekképviselet kapott ugyan ajánlatot, de mint azt a Vasas alapszervezetének vezetője kifejtette, ez az összeg nem követi le az inflációt és nem elég a reálbér-emelkedéshez.

…míg az MTSZSZ tárgyalások útján állapodna meg

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete hasonlóan két számjegyű béremelést követel a kecskeméti Mercedes-gyár munkavállalóinak – válaszolta kérdésünkre a Mercedes-gyár másik reprezentatív érdekképviseletének elnöke, Buzásné Putz Erzsébet.

Hozzátette: az MTSZSZ tárgyalásos úton szeretne megállapodni. Úgy látják, az új típusú autók gyártására való átállás miatt a következő évben két évben foglalkoztatási nehézségekkel kell szembenézni, ezért elsődleges céljuk és követelésük, hogy minden munkavállaló megtarthassa a munkahelyét. Erre foglalkoztatási garanciát, megállapodást szeretnének elérni.

Követeléseiket arra alapozzák, hogy felmérték tagjaik körében a dolgozói elvárásokat, közel 1000 kérdőívet kaptak vissza, amelyben a dolgozók úgy nyilatkoztak, hogy elsődleges számukra a munkahely megtartása – mondta Buzásné Putz Erzsébet.

Ha lesznek fejlemények az ügyben, természetesen továbbra is beszámolunk róla.

- Advertisement -
Exit mobile version