fbpx

FRISS HÍREK

Semmit nem lehet tudni a Gondosóra program részleteiről, Hadházy Ákos az OLAF-hoz fordult

- Advertisement -

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója rendszeresen sikertörténetről számol be a Gondosóra programmal kapcsolatban, ami egy uniós támogatásból finanszírozott, 104 milliárd forintos projekt. Azonban a több szereplős érdeklődés, és a kormánypropaganda állításain túl semmilyen, még a legalapvetőbb információk sem derülnek ki a részletekről – írja a Népszava.

A Gondosóra-program 2022 tavaszán indult, amelynek keretében 65 évesnél idősebb jelentkezők és regisztrálók egy olyan, okosórához hasonló eszközt kapnak ingyen, amelyet nyakban vagy karon hordhatnak, és amely lehetővé teszi, hogy – rosszullét, baleset esetén – egyetlen gomb megnyomásával kapcsolatba kerüljenek az éjjel-nappal működő diszpécserszolgálat munkatársaival.

Nyitrai a hónap közepén azt mondta: már „csaknem” 600 ezren regisztráltak, és „a Gondosóra szolgáltatás az elindítása óta csaknem hétezer életet mentettek meg”. Majd március 24-én Facebook-oldalán „több mint” 600 ezer regisztrálóról, és „több mint” 10 ezer életmentésről jelentett.

A Népszava érdeklődött Nyitrai Zsoltnál és a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft.-nél, hogy konkrétan milyen életveszélyes helyzeteket oldottak meg, hol van a „száz főt alkalmazó diszpécserközpont”, és mennyibe kerül egy óra, valamint korábban közérdekű adatigényléssel fordultak a Miniszterelnöki Kabinetirodához, illetve a Miniszterelnöki Kormányirodához is, de érdemi válasz nem érkezett.

Hasonló cikkünk:  Nem tétlenkednek a hatvanpusztai Orbán-rezidencián, újabb épületekkel bővül a birtok

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő az európai uniós források jogszerű felhasználását ellenőrző Integritás Hatóságtól, és az Európai Csalás Elleni Hivataltól (OLAF) kérte az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzését és vizsgálatát a programmal kapcsolatban. Választ egyelőre nem kapott.

A politikus szerint a program a Fidesz egyik propagandaeszköze, amire utal az, hogy az óra a miniszterelnök levelével együtt érkezik, szociális szervezetek munkatársai helyett fideszes képviselők, aktivisták csöngetnek be idős emberekhez. A rendszer informatikai hátterét pedig a NER csúcsvállalata, a 4iG dolgozta ki és biztosítja.

Hadházy a Népszavának elmondta, hogy a Gondosóra alkalmas arra, hogy a helymeghatározás segítségével akár a választás napján megfigyelje az idős embereket. Ezen felül szerinte adatvédelmi visszaélés, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme is felmerül a programmal kapcsolatban, mert a kormánypárt adatvédelmi tájékoztatója szerint:

 „a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség… a szimpatizánsi nyilvántartásában szereplő, 65. életévét betöltött személyeket … felkeresi, és tájékoztatja őket a Gondosóra-program elindulásáról, annak részleteiről”.

A kormánypárt az eszközöket az EU-val fizetteti ki, miközben „horribilis áron veszi meg azokat, és a haverok irgalmatlan pénzeket keresnek rajta” – mondta Hadházy Ákos.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...