fbpx
21.4 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

A védőnői szolgálatok elkerülnek az önkormányzatoktól, azonban a rezsit és a béren kívüli juttatásokat ők fizetnék

- Advertisement -

Már tavaly elfogadták a védőnői szolgálatok államosításáról szóló törvénymódosítást, azonban a július elsejei bevezetés előtt csak most kezdenek látszani az átállás részletei.

A Népszava birtokába került egy dokumentum amely szerint egy kórház „fedezethiányra tekintettel” még egy ideig indokoltnak tartja az önkormányzat anyagi kötelezettségvállalását az átvett ingatlanok üzemeltetésében.

A fővárosban és az agglomerációban az önkormányzatok, vidéken a vármegyei kórházak az átvevők. A kapkodást mutatja, hogy az önkormányzatokat csak június közepén hívták először egyeztetésre, majd két nap múlva kaptak egy megállapodás-tervezetet az átvevő intézménytől. A leglényegesebb pont a védőnők által használt, de önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok további üzemeltetésére vonatkozik. A pénzügyi és vagyonjogi szempontból korántsem egyszerű kérdésben csak a képviselők dönthetnek, így most gyorsan összehívják a testületi üléseket.

Az új rendszer a hét végétől működne, ennek ellenére a védőnőkkel is csak elvétve írták alá a jogviszony folytatásáról szóló szerződéseket. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szerint a személyi és tárgyi feltételek biztosítása a vármegyei intézmények feladata, így nem kell aggódni – azonban nem lévén ehhez se ingatlanuk, se szakemberük – az önkormányzatokkal kötött megállapodás útján tervezik ez megoldani.

Az OKFŐ szerint a munkabérekre, legalábbis az eddig fizetettre, az állami költségvetésben ott a pénz, csak más osztja szét ezentúl. A helyzetet bonyolítja, hogy egy kormányrendelet szerint épp akkor veszi át az ingatlanüzemeltetési feladatokat a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) a kórházaktól, amikor a védőnők – és így szolgálati helyiségeik – átkerülnek a kórházakhoz.

Hasonló cikkünk:  Nem vonatkozik az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőire a kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálat

Vagyis a kórházak költségvetésében nem lesz fedezet az önkormányzatoktól használatba átvett ingatlanok víz, csatorna-, gáz-, szemétszállítás, takarítási díjak, valamint a hibaelhárítás, karbantartás költségeire, a nem önkormányzati ingatlanok bérleti díjára.

Az egyik átvevő kórház „fedezethiányra tekintettel” 2023. december 31-ig, illetve az üzemeltetési költségek viselésére vonatkozó jogszabályi rendelkezésig indokoltnak tartja az önkormányzat anyagi kötelezettségvállalását. Vagyis a településeknek ingyen kell használatra átadniuk ingatlanaikat, de még a rezsit is velük fizettetik meg.

Az OKFŐ szerint „minden szükséges fedezet rendelkezésre áll a védőnői szolgálatok működtetésére és a bérükre”. A normatívát átirányítják az önkormányzatoktól a feladatot átvevő területileg illetékes vármegyei intézményeknek, a kórházak kiadásait pedig fedezi a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) kötött finanszírozási szerződés. Az ingatlanok ingyenes használatának biztosítása továbbra is önkormányzati feladat. Egyéb esetekben – például, ha csak bérli az ingatlant a település – akkor a „felek kölcsönösen segíthetik egymást a terhek megosztásában.”

via Szakszervezetek.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...