fbpx

FRISS HÍREK

Szlovákiai elnökválasztás: meglepésre az ellenzék jelöltje nyerte az első fordulót

- Advertisement -

Meglepő eredmény született a szlovák elnökválasztás első fordulójában, ugyanis az ellenzéki Ivan Korčok 5 százalékpontnyi előnnyel futott be az első helyre az ősszel nyertes koalíció jelöltje, Peter Pellegrini előtt. A két hét múlva esedékes második fordulóba ők ketten jutottak.

Az első négy helyezett:

  • Ivan Korčok 42,51 százalék
  • Peter Pellegrini 37,02 százalék
  • Štefan Harabin 11,73 százalék
  • Forró Krisztián 2,91 százalék

Ha Pellegrini, mint a koalícióban részt vevő második legerősebb párt elnöke a második fordulóban is alul marad, az az egész koalíció veresége is lenne. Pellegrini úgy vállalta a házelnöki posztot, hogy a Smer támogatásával átülhet majd az államfői székbe.

Ivan Korčok egykori külügyminiszter a Progresszív Szlovákia, a Kereszténydemokrata Mozgalom és a Szabadság és Szolidaritás támogatottja. Ők az őszi parlamenti választás után győzködték Pellegrinit, hogy a miniszterelnöki posztért cserébe álljon közéjük, de hiába.

Forró Krisztián, a Szövetség magyar jelöltjének a négy százalék fölötti eredmény volt a célja, de csak 2,91 százalékot sikerült bezsebelnie. Ezzel az a magyar jelölt lett, aki az eddigi legrosszabb eredményt produkálta.

Hasonló cikkünk:  Orbán már nagyon várja, hogy újra Donald Trump legyen az amerikai elnök

A Robert Fico vezette hatalom vulgáris kulturálatlanságával a kormánypárti szavazók se tudnak azonosulni, ahogy azzal sem, hogy felégeti a hidakat Csehország és Lengyelország felé – mondta Korčok a választás éjszakáján. Hozzátette, látja ezt Pellegrini is, mégsem tesz semmit.

Korcok még külügyminiszterként rendszeresen támadta Magyarországot, különösen az orosz-ukrán háború kitörése után. Ugyanakkor például nehezítette a kisebbségi törvény elfogadását is, ezzel a szlovákiai magyar közvélemény Fidesszel nem feltétlen szimpatizáló részét is elidegenítette. Beszédében Korcok magyarul is mondott néhány szót, majd szlovákra váltva azt mondta: fáj neki, hogy magyarellenes politikusként tüntetik fel.

Pellegrini nem csalódott amiatt, hogy másodikként jutott a második fordulóba, még akkor sem, ha a legtöbb felmérés az ő sikerét vetítette előre. Azt ígérte, beszélni fog a harmadik helyezett, szélsőjobboldali, a Szlovák Nemzeti Párt által is támogatott Harabinnal, valamint Forró Krisztiánnal a második fordulós támogatásról.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...