fbpx

FRISS HÍREK

Van urológia Kecskeméten, csak ki kell várni a bejutást

- Advertisement -

Egyre több panasz érkezett szerkesztőségünkbe, amelyben olvasóink a városban elérhető urológiai szakellátást kifogásolják, vagy hiányolják. Nehezebb időpontfoglalásról, hosszú várólistáról számolnak be a betegek, sőt, egyes vélemények szerint már a teljes ellátás megszűnt. A KecsUP utána járt, hogy mi a helyzet.

– Ismereteim szerint férfiaknál a második legelterjedtebb halálos betegség a prosztatarák – kezdi levelét olvasónk. – Sok ismerősöm meghalt, illetve jelenleg is szenved ilyen betegségben, ezért, és az egészségügyi felvilágosító propaganda hatására igyekszem éves kontrollra járni, ami egy PSA (Prosztata Specifikus Antigén) labor vizsgálattal zárul. Az időpontfoglalás az évek folyamán egyre nehezebbé vált, a várakozási idő egyre növekedett. Végül elérkeztünk 2023-ra, amikor nyár vége felé telefonon el kezdtem érdeklődni, hogy mikor kaphatok kontroll időpontot. Kéthetenként adtak újabb időpontot arra, hogy mikor nyitnak új listát, ahol urológiai rendelési időpontot foglalhatok. A sok telefonálás eredménytelenségét megunva (általában fél óra múlva vették fel a telefont) 2023-ban nem jutottam el kontrollvizsgálatra.

Olvasónk végül úgy döntött, hogy 2024 elején magán alapon csináltatja meg a PSA labort, ami elmondása szerint negatív lett, ugyanakkor arra is felhívta figyelmünket, hogy

a szóbeszéd szerint a kecskeméti megyei kórházban már teljesen megszűnt az urológiai osztály.

A téma kapcsán felkerestük a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórházban sajtóosztályát.

Kérdéseinkre Nagyné Szigeti Dóra, a Kommunikációs Osztály osztályvezetője elmondta, hogy a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház kecskeméti székhelyén az urológiai járóbeteg-ellátás és a fekvőbeteg-ellátás továbbra is elérhető.

– Urológiai járóbeteg-ellátásunkat szakorvosok végzik a hét minden munkanapján, erről tájékoztatás honlapunkon található – mondta a sajtószóvivő. – Jelenleg (a cikk készülésekor) betegség miatt a csütörtöki szakrendelés átmenetileg szünetel. Az urológiai szakrendelés beutaló nélkül igénybe vehető, előjegyzés azonban szükséges.

Nagyné Szigeti Dóra elmondása szerint az urológiai ellátás az NNGYK határozatának megfelelő betegutak szerint történik. Kisebb endoszkópos és egyéb urológiai beavatkozások zajlanak Kecskeméten is, ezekre néhány nap, illetve egy-két hét a várakozási idő. Az átfogóbb onkosebészeti műtéteket pedig az NNGYK határozatban kijelölt intézményekben látják el.

Hasonló cikkünk:  Az 52-es főút fáinak kijelölése indokolt volt, de kivágásukra egyelőre nincs szükség

– Sürgős esetek fogadására – lehetőleg 3 napon belüli – háziorvosi beutaló szükséges, ebben az esetben aznap ellátásra kerül a beteg. Rendelési időn kívül a súlyos eseteket a Sürgősségi Betegellátó Osztály látja el – tájékoztatta a KecsUP-ot a kórház.

Várólistákkal kapcsolatos kérdésünkre a sajtószóvivő egy linket küldött, amelyen elmondása szerint hiteles információk találhatóak arra vonatkozóan, hogy a betegeknek mennyi időt kell várni a szakorvoshoz való bejutásra.

Megnéztük a sajtómunkatárs által ajánlott NEAK oldalt. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (rövidítve: NEAK) feladatai közé tartozik, hogy központi hivatalként nyilvántartásokat vezessen és a pénzügyi elszámolásokkal és az adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatos feladatokat végezzen. A honlapon azonban – akár a várólisták, akár az előjegyzési listák esetében – csak a leggyakoribb beavatkozásokra vonatkozóan lehet szűrni és ezek között nem szerepel az urológiai szakellátás. Ezen a fórumon tehát nem sikerült utánajárnunk, hogy az egyes intézményekben – köztük a kecskeméti kórházban – mikor kerülhetnénk sorra.

Forrás: neak.hu

– Az urológiai járóbeteg-ellátásra nem sürgős esetekben jelenleg 1,5 hónap a várakozási idő – közölte a kórház.

Mivel a másfél hónap erősen eltér az olvasóink által panaszolt várakozási időtől, tettünk egy kísérletet és megpróbáltunk időpontot foglalni magunknak.

A kórház honlapján három különböző vezetékes telefonszám és egy kijelölt idősáv van megadva az időpontfoglalásra. A három számból kettő folyamatosan foglaltat jelzett, egy pedig kicsöngött, de másfél órákig hiába próbálkoztunk. Felváltva tárcsáztuk a három számot, végül a 16. hívás sikeres volt, és kiderült, hogy a legközelebbi szabad időpontot június elejére tudják adni. Ez közel a duplája annak a várakozási időnek, amit a sajtószóvivő említett.

Ha Ön is megosztaná tapasztalatait, történetét a témában, akkor írjon nekünk a szerkesztoseg@kecsup.hu email címre!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...