Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A minisztérium abba is beleszólna, milyen könyvek legyenek, vagy ne legyenek egy kistelepülés könyvtárában

- Advertisement -

A készülő kulturális törvénytervezet, melynek célja az egységesítés, értelmében létrehoznák az úgynevezett Nemzeti Könyvkultúra Kuratóriumot, élén a miniszterrel, s a tagjait is a miniszter nevezné ki. A tanácsadó testületként működő szerv azt felügyelné, hogy „minőségi, értékalapú” könyvek kerüljenek minden ötezer fő alatti település könyvtáraiba, vagy ahogy az iromány nevezi, a helyi közösségi terekbe. A kuratórium pontos működéséről sokat még nem lehet tudni, a feladatleírást egy későbbi kormányrendelet szabályozza.

A kultúra területén készülő teljes centralizációs folyamat kapcsán, óhatatlan nem azt a szándékot feltételezni, hogy ezeken a településeken erősen megszűrjék azokat a könyveket, amik a kormányzati ideológiával kritikus hangot ütnek meg. A kuratórium adna ugyanis tanácsot a helyi gyűjtemények összeállításához – írja a telex.hu a birtokába került, de még nem nyilvános munkaanyag alapján, amelyből kiderül az is, hat csúcsintézmény szabályozná a legkisebb vidéki intézményektől a nagyobb városokig terjedő kulturális intézmények életét. A hazai kulturális szféra totális központosításáról szóló tervezet részleteit, amit Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztérium jegyez, először az Index írta meg.

Ez a hat csúcsszerv a következő, amelyek gyakorlatilag átveszik az irányítást az ország kulturális intézményei fölött:

  • a városi múzeumok a Nemzeti Múzeumnak jelentenek;
  • a városi könyvtárak az Országos Széchényi Könyvtárnak;
  • a városi színházak a Nemzeti Színháznak;
  • a városi táncszervezetek a Nemzeti Táncszínháznak;
  • a városi komolyzenei szervezetek a Nemzeti Filmharmonikus Zenekarnak;
  • az alkotóművész szervezetek a Petőfi Kulturális Ügynökségnek.

A jogszabály elfogadása esetén a gyakorlatban mindez úgy néz ki, ha a Nemzeti Színház javítana valamit az egyik városi színház tervében, például a kecskeméti Katona József Színházéban, azt az intézménynek el kell fogadnia. Már ha továbbra is állami forrásokhoz szeretne jutna, ami egy városi színház esetében elengedhetetlen a fennmaradáshoz. Ezen felül az üzleti terveket, beszámolókat is minden évben február 15-ig kellene leadniuk az intézményeknek a csúcsszervek felé.

A témával még fogunk foglalkozni kecskeméti viszonylatban a KecsUP-on.

- Advertisement -
Exit mobile version