Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Lakástüzekben három hónap alatt nyolcan sérültek meg Bács-Kiskunban

- Advertisement -

A megyében összesen 111 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat 2024 első negyedévében. Ezekben a tüzekben nyolcan megsérültek – közölte a katasztrófavédelem, kiemelve, hogy a tűzzel érintett épületek közül csupán egyben volt füstérzékelő.

A megyében az év első három hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához több mint 60 órára és 200 tűzoltójárműre volt szüksége a tűzoltóegységeknek. Tizenegy otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, emiatt huszonöt embernek kellett átmenetileg elköltöznie – derül ki a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján közzétett tájékoztatásból.

A legtöbb tűz a konyhából indult, ez az összes eset 17 százaléka. A tűzesetek 15 százalékában a hálószobában, 11 százalékában a kéményben, 9 százalékában pedig tárolóban csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

A legnagyobb tűz március 26-án Kiskunmajsán, a Kuksós utcában volt, ahol egy nagy méretű családi ház melléképületében keletkezett tűz. A lángok átterjedtek a családi házra és a garázsra is. A kiskunmajsai, a kiskunhalasi, a kiskunfélegyházi és a ruzsai hivatásos, valamint a kiskunmajsai önkéntes tűzoltók nyolc vízsugárral fékezték meg a lángokat. A tűzoltók egy embert kivittek a házból, majd átadták a mentőknek. A tetőtér-beépítéses lakóház tetőszerkezete, a nappali, a lépcsőház és a garázs teljesen kiégett. A garázsból egy személyautót kimentettek a tűzoltók. Az eset kapcsán tűzvizsgálati hatósági eljárás indult.

„A 111 tűzzel érintett épület közül csupán egyben volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni. A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetőek, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére” – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelmi igazgatóság.

Az első negyedévben szén-monoxid miatt 26 alkalommal riasztották a tűzoltókat a megyében, 3 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. A katasztrófavédelem hangsúlyozza: akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni, nem elegendő időnként szellőztetni.

- Advertisement -
Exit mobile version