Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Nekünk csak kérdezni kell, a Kecskeméti Médiacentrumnak pedig válaszolnak – az Izsáki úti fák burkolatkialakítása kapcsán is

- Advertisement -

Nem először kerül a KecsUP abba a helyzetbe, hogy elkezd feldolgozni egy témát, kérdéseket tesz fel az önkormányzati hivatalok irányába, akik válaszra sem méltatják, ám hogy, hogynem, a téma maga, és a mi kérdéseinkre – csak éppen nem nekünk – adott válaszok egyszer csak megjelennek a hiros.hu hírportál oldalain.

Ezúttal azért bújik ki különösen a szög a zsákból, mert nem egy friss történésre kérdeztünk rá – még március utolsó hetében ráncolhatta homlokát az Izsáki úti beruházás kapcsán sok járókelő, illetve a közösségi médiumokban nyilvánosságot kapott fotók alapján a hírfolyamát böngésző városlakó, hogy három fa körül is olyan burkolatkialakítások történtek, amelyek félreértésre adhatnak okot.

A kecskeméti önkormányzat ugyan nem, de a beruházó Építési és Közlekedési Minisztérium küldött választ a kérdéseinkre, és így mi is megírhatjuk a valószínűleg mindenki számára megnyugtató hírt:

nem aszfaltburkolat, hanem egy „műgyanta és gumiőrlemény keverékéből álló stabilizált burkolat” készült a három fa közvetlen közelében, amelynek a felülete szilárd és sima, A lehulló csapadékot Pedig teljesen átereszti, ugyanakkor a felfelé tartó talajpárát átengedi. Így a fák gyökérzete vízhez és levegőhöz is jut.

A burkolat a nyári időszakban nappal kevésbé melegszik fel, és éjszaka jobban lehűl, illetve az ilyen felületek révén a későbbi gyomosodás is elkerülhető.

Fényképen, ránézésre, távolról és közelről is nagyon hasonlít az aszfaltburkolatra, de nem az / Fotó: kecsup.hu

Érdeklődtünk azzal kapcsolatban is, hogy mi indokolta a burkolt felületek kialakítását. A minisztériumi válasz szerint a három fát, és két helyszínt érintő munkálatokat „a járdaburkolatok közelsége, illetve annak balesetmentes használhatósága” érdekében kellett elvégezniük, ugyanis ha a fatörzs környezetében szóródó anyag található, annak a járdára történő felhordása balesetveszélyes lenne a közlekedők számára. A Sheraton Hotel közelében lévő útcsatlakozásnál pedig a gyalogos-átkelőhelyre vonatkozólag 3 méteres szélességet írt elő az építési engedély, így ennek a kialakítása, és ezzel párhuzamosan a platánfa megtartása miatt volt szükség a burkolat megépítésére.

Ránézésre persze egészen megtévesztő lehet ez a burkolatfelület, annyira hasonlít egy aszfalttal kitöltött területrészre. Értesüléseink szerint az elmúlt napokban még a Városházától is keresték a kivitelezőt, hogy mi történik a fák közelében, valószínűleg számukra sem volt teljesen egyértelmű a burkolat összetétele.

A gyorsétterem közelében található a harmadik fa, amelyik megkapta a gumiőrleményes burkolatot / Fotó: kecsup.hu

Ez persze nem lehetett volna akadálya, hogy a kérdéseinket megválaszolják, vagy legalább a türelmünket kérjék, amíg tájékozódnak. Ez nem esett nehezére a beruházó minisztérium sajtóosztályának, de a kivitelező is küldött válaszlevelet nekünk, viszont hiába kérdeztük Győri András főkertészt, mint a beruházás átadása után a városi fenntartásba kerülő zöldfelület egyik felelősét, nem kaptunk semmilyen reagálást a hozzá intézett leveleinkre. Először április 4-én érdeklődtünk, majd április 8-án kértük meg újból, hogy adjon számunkra tájékoztatást, hiszen mindenképpen fontosnak tartjuk ebben a témában a városi főkertész véleményét, információit is megkérni, az olvasóinkkal ismertetni.

Rákérdeztünk többek között a burkolat anyagára, és arra is, hogy a fákra milyen élettani hatással bír a burkolat kialakítása. Érdeklődtünk, hogy miért került sor a burkolat megépítésére, és hogy hozzájárult-e a város a változtatáshoz.

Lázasan ellenőriztük napról napra a leveleinket, még a legeldugottabb helyekre is benéztünk, de mindhiába. Azt is feltételezzük, hogy Győri András főkertész nem saját elhatározásából nem elegyedik velünk szóba, hiszen vissza-visszatérő jelenség, hogy közérdeklődésre számot tartó ügyekben nem kapunk tájékoztatást a Városházáról, a legtöbb esetben nem küldenek meghívót a különféle eseményekre sem, és ennek a barátságtalan bánásmódnak a hátterében valójában a városházi kommunikációval foglalkozó sajtófelelősök állnak.

Persze ők tudják a legjobban, hogy mi csupán a munkánkat végezzük, amikor a döntések hátterét igyekszünk megérteni és megértetni, a döntések hatékonyságát ellenőrizzük, és járunk utána annak, hogy a köz ügyeivel megbízott döntéshozók a köz pénzével megfelelően, hatékonyan, és nem utolsósorban tisztességesen bánnak-e. Mi feltesszük a kényelmetlen kérdéseket is, mert ez a munkánk, a Városháza kommunikációs munkatársainak, és a hivataloknak pedig munkájuk része (lenne), hogy a kényelmetlen kérdéseket is megválaszolják.

Könnyebb út ez elől menekülni, ám korántsem lelkiismeretes és kötelességtudó. Annak mindenesetre örülünk, hogy miután a KecsUP elkezdte a fák körüli burkolatkialakítások témakörét megbolygatni, mozgásba lendült a gépezet, és hogyha nem is rajtunk keresztül, de a Városháza is fontosnak találta a sokakban félreértést keltő kérdés tisztázását.

- Advertisement -
Exit mobile version