Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Több, mint ötven vádlottja van a minisztériumokon átívelő korrupciós ügynek

- Advertisement -

Minisztériumi tisztviselők és egykori helyettes államtitkár – a vádirat szerint “Kékszakáll” – is ül a vádlottak padján. A 24.hu által közzétett vádirat szerint kenőpénzért cserébe EU-s támogatások elnyerésében működtek közre. Az ügyészség letöltendő börtönt kér rájuk.

2022-ben 150 ügyész és rendőr csapott le több tucat helyszínen elsősorban minisztériumi tisztviselőkre, akikre idén februárban emeltek vádat. A minisztériumokon átívelő korrupciós ügyben, amiben Varga Mihály pénzügyminiszter tucatnyi korábbi beosztottja is szerepel, letöltendő börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség. Vannak közöttük osztályvezetők, főosztályvezető-helyettesek, egy főosztályvezető és egy volt helyettes államtitkár is.

A vádak szerint kenőpénzért cserébe elsősorban vissza nem térítendő EU-s támogatások elnyerésében működtek közre.

„Görögsali”, „Pumukli”, „Öreg” – a fővádlottak minisztériumi “tolvajnyelvet” találtak ki, hogy lehallgatásuk esetén a nyomozók ne tudják azonosítani őket, azonban mégis kiderült, kik ők. A korrupciós hálózat vezetője 10 évre börtönbe kerülhet, nála és családjánál százmilliós vagyont, BMW-t és Rolex karórát is lefoglaltak.

Négy év börtönt kaphat Karsai Tamás, akinek “Kékszakáll” volt a fedőneve, és aki 2014-2018 között a Pénzügyminisztérium jogelődje, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára volt. Barta-Eke Gyula öt évre kerülhet rács mögé, aki a BME kancellárja volt, később pedig Palkovics László miniszterhez köthető állami cégvezető.

Az ügyészség szerint 108, EU-s forrásból finanszírozott pályázat, valamint további 8 hazai forrású pályázat érintett az ügyben. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott, egy pénzügyminisztériumi referens jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki az uniós támogatások elnyerésére.

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium reagált az ügyben: „A korrupcióval szemben zéró tolerancia van Magyarországon. Ezt az állítást bizonyítja az is, hogy az érintett dolgozók munkaviszonya – beosztástól függetlenül – azonnali hatállyal megszűnt. Itthon a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, és mind a hazai, mind pedig az európai uniós források védelmében hatékonyan működik a bűnüldözési rendszer.”

A 24.hu cikke szerint a büntetőügy ötvenkettedrendű vádlottja Vancsura István kecskeméti politikus, aki leginkább Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel együttműködő ügyvédként, szövetségeseként ismert. A férfit pénzmosással vádolja az ügyészség. Ő nyilatkozott a lapnak és azt állítja, a vád nem igaz, koncepciós eljárásról van szó.

- Advertisement -
Exit mobile version