Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Az EU-ban leginkább a magyarok nézik el a korrupciót

- Advertisement -

A Fidesz népszerűségi listavezető pozíciójából sejthető volt eddig is, de most az Európai Unió felmérése is igazolta, hogy a magyarok tekintenek a legmegengedőbben a korrupcióra az egész EU-ban.

Ez a kutatás tehát nem a korrupció nagyságát mérte, hanem azt, hogy mit gondolnak az emberek a korrupcióról és annak elterjedtségéről hazájukban.

 Viszonyunk a korrupcióhoz

A korrupció elutasítottságának a mértéke az EU tagországaiban (Grafikon: Europa.eu, Kecsup.hu)

Az EU-ban átlagosan az emberek 68 százaléka utasítja el a korrupciót, Magyarországon viszont csak 38 százalék. A korrupciót a skandináv országokban utasítják el legjobban. A lista végén Kelet-Európa áll,  utolsók a magyarok.

A pénzbeli korrupció elfogadottsága az Európai Unió országaiban (Grafika: Europa.eu, Kecsup.hu)

Ami a konkrét korrupciós formákhoz való személyes hozzáállást illeti, a magyarok 43 százaléka szerint elfogadható pénzt adni a állami szférában dolgozóknak, 56 százalék tartja elfogadhatónak az ajándékadást, 55 százalék szerint a szívesség nyújtása van rendjén. Ezekkel az értékekkel  a pénz és a szívesség tekintetében az első helyen, az ajándékok tekintetében pedig Litvánia mögött a második helyen állunk az egész EU-ban.

A korrupció érzékelése: kiugró helyen az egészségügy

Miközben elfogadjuk a korrupció létét, azzal is tisztában vagyunk, hogy az átszövi az egész országot.

A korrupció ágazatonkénti elterjedtségét a magyarok hasonlóan látják, mint a többi EU-s polgár, kivéve az egészségügyet. A magyarok sokkal nagyobb része szerint járja át a magyar egészségügyet a korrupció, mint azt az EU többi lakója állítja saját országáról.

Az egészségügyben a hatalommal való visszaélés személyes nyereség céljából a magyar válaszolók 44 százaléka szerint elterjedt – szemben az EU-s válaszolók 27 százalékával.

A korrupció mely szférákban érzékelhető? A Magyarországi és EU-s válaszok összehasonlítása (Grafika: Europa.eu, Kecsup.hu)

Ha szektoronként nézzük a kérdést, míg Európában a megkérdezettek 71 százaléka véli úgy, hogy hazájában széles körben elterjedt problémát jelent a korrupció, addig Magyarországon a megkérdezettek 87 százaléka vélekedik így.

Emellett a magyarok 57 százaléka úgy gondolja, hogy az elmúlt három évben nőtt a korrupció az országban.

80 százalék szerint a korrupció jelen van az országos közintézményekben, ezen belül 52 százalék szerint a politikai pártokban.

A magánvállalkozások körében 27 százalék szerint elterjedt a korrupció.

21 százalék szerint az ügyészség is korrupt.

Érdekesség, hogy a magyar válaszolók 3%-a derűlátó: spontán azt mondta, hogy egyik társadalmi szféra sem fertőzött korrupcióval.

Mennyire hat a korrupció a mindennapokban?

Az emberek 32 százaléka érzi úgy, hogy a korrupció hatással van az ő mindennapi életére.

A lakossági elégedetlenség is megfigyelhető: 80 százalék nem tartja kielégítőnek a magas szintű korrupciós ügyek kivizsgálását.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kicsi volt a nomád magyaroknak a Kárpát-medence – Rácz Lajos klímatörténész a kecskeméti könyvtárban

A honfoglaló magyarok életformájához kicsinek bizonyult a Kárpát-medence. A török háborúk kora alatt az elődeink radikálisan átalakították a természeti...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version