fbpx
19.9 C
Kecskemét
2024. június 23., vasárnap

FRISS HÍREK

Tavaly négyezer kisbolt zárt be

- Advertisement -

Húsz évvel ezelőtt még 157 ezer üzlet működött Magyarországon, csak 2023 második félévében 4000 kiskereskedelmi egység zárt be, ezzel 100 ezer alá csökkent a boltok száma.

Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) elnöke részben érthetetlennek tartja, ami történik, mert a reálbércsökkenés megállt idehaza. Mint mondta, komoly koncentráció zajlik a kiskereskedelemben, és jól érzékelhető, hogy Magyarországon jelenlévő nagy kereskedelmi láncok hálózatfejlesztése megállíthatatlan.

Az üzletek számának csökkenéséhez az online kiskereskedelem térnyerése, a munkaerőhiány, a megemelkedő fizetések, az elszabaduló energiaárak, a korszerűtlen kisbolthálózat, a növekvő bérleti díjak, és a kereslet visszaesése is vezethetett.

Németh László, az IPOSZ elnöke elmondta, hogy nagyobb városokban elvétve találni élelmiszert áruló kisboltokat, mert a nagy láncokkal számukra szinte reménytelen versenyezni. A kisboltok a kistelepülésekre szorultak vissza, ahol sok idős él, és akik számára 20–30 kilométert utazni egy közeli városba vásárolni, megoldhatatlan feladat.

Hasonló cikkünk:  Régiós összevetésben Magyarország szinte minden szempontból sereghajtó

Németh szerint a kisboltok helyzetét nehezíti, hogy nagykereskedelmi kiszolgálásuk romlott az elmúlt években, ezért nem ritkán kényszerülnek arra, hogy a nagy láncokhoz tartozó üzletek valamelyikében szerezzék be áruikat, ami üzletileg nem nyertes pozíció.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Visszaáll a régi forgalmi rend az ÉZI-nél lévő kereszteződésnél

Az 52-es főút ideiglenes forgalomtereléseinek megszüntetését követően július 1-jén, hétfőn az önkormányzattal egyeztetett módon visszaáll Kecskeméten az Ipoly utca...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...