fbpx
29 C
Kecskemét
2024. június 21., péntek

FRISS HÍREK

Hogyan kell ikszelni? Használhatunk-e saját tollat? Rontás esetén kérhetünk másik szavazólapot?

- Advertisement -

Amit nem árt tudni és ami mindig slágertéma: összegyűjtöttünk egy-két fontos tudnivalót a június 9-ei önkormányzati és EP-választással kapcsolatban.

A tudnivalókat a Nemzeti Választási Iroda által a megyei jogú városok szavazatszámláló bizottságainak részére összeállított közel 100 oldalas kézikönyvből merítettük.

Milyen szabályok vonatkoznak a szavazókörben ülő szavazatszámlálókra?

  • A szavazatszámláló bizottságból (SZSZB) legalább 3 tagnak folyamatosan együtt kell lennie a szavazóhelyiségben.
  • Az SZSZB tagjai a szavazóhelyiségben csak a Helyi Választási Irodától (HVI) kapott tollat használhatják.
  • Az SZSZB tagjai 6.00 óra és a szavazás lezárása közötti időben – a hivatalos választási iratok és a HVI-től kapott toll kivételével – nem használhatnak adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt (papír, egyéb toll vagy ceruza, mobiltelefon, okosóra, laptop, diktafon, tablet stb.) a szavazóhelyiségben (leadni nem kell az ilyen eszközöket, maguknál tarthatják, csak nem használhatják).
  • Ha az SZSZB tagja elhagyja a szavazóhelyiséget, azon kívül már használhatja a felsorolt eszközöket, a szavazás lezárása után pedig már a szavazóhelyiségben is.

Ennek a tilalomnak az célja, hogy az SZSZB tagjai ne jegyezhessék fel, hogy ki volt már szavazni, illetve még ki nem. E tilalom megszegése, tehát ilyen adatok megszerzése (pl. megnézése a névjegyzéken, és feljegyzése vagy pusztán megjegyzése abból a célból, hogy azt harmadik személynek kiadja), továbbá az adatok kijuttatása a szavazóhelyiségből súlyos törvénysértés. Mindez többféle jogkövetkezményt vonhat maga után: a személyes adattal visszaélés bűncselekményének megvalósítása mellett a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúját is megalapozhatja. E bűncselekmények akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők.

Képernyőfotó a Nemzeti Választási Iroda oktatófilmjéből

Mi a „dresszkód”?

Az SZSZB tagjai (sem a választott, sem a megbízott /delegált/ tagok) nem viselhetnek olyan öltözéket vagy kiegészítőt (pl. kitűző, jelöltre vagy pártra utaló öltözék ruhadarab stb.), amely kampányeszköznek minősülhet, azaz valamelyik jelöltre, listára vagy jelölő szervezetre utalhat.

Benéznek-e a szavazófülkébe?

Az SZSZB-nek rendszeresen kell ellenőriznie, nem helyeztek-e el valamely szavazófülkében kampányeszköznek minősülő anyagot (pl. jelölt, jelölő szervezet szórólapja), vagy nem hagytak-e benne szavazólapot.

Mit tehet meg a nemzetközi megfigyelő?

Regisztrációs kártya felmutatásával és viselésével, előzetes bejelentés nélkül jelenhet meg a szavazóhelyiségben, és
• az SZSZB munkájának teljes menetét figyelemmel kísérheti,
• a választási iratokba betekinthet,
• kérdést intézhet az SZSZB tagjaihoz, és az SZSZB figyelmét felhívhatja az általa tapasztalt rendellenességekre,
• a választási eljárást és az SZSZB tevékenységét nem zavarhatja és nem befolyásolhatja,
• köteles pártatlanul végezni tevékenységét.

Mi van akkor, ha lejárt a személyi?

Ha a választópolgárnak nincs érvényes igazolványa, a szavazás napján ügyeletet tartó kormányablakokban készíttethet ideiglenes személyazonosító igazolványt vagy új lakcímigazolványt, amellyel visszatérhet szavazni.

Köteles-e a szavazó aláírni a névjegyzéket?

Igen. Ha a választópolgár nem akarja aláírni a névjegyzéket, az SZSZB felvilágosítja őt arról, hogy az aláírás célja a szavazólapok átvételének elismerése. Ha a választópolgár a névjegyzék aláírását ezek után is megtagadja, a választópolgárt vissza kell utasítani, és adatait fel kell vezetni a visszautasítottak jegyzékébe.

Forrás: Nemzeti Választási Iroda által a megyei jogú városok szavazatszámláló bizottságai részére összeállított kézikönyv

Mire kell nagyon figyelni, mikor átvesszük a szavazólapot?

A szavazólapokat a bal felső sarkukon, a megjelölt helyen a hivatalos bélyegzővel, a választópolgár jelenlétében le kell bélyegezni, mégpedig úgy, hogy szabad szemmel is egyértelműen megállapítható legyen a hivatalos bélyegzőlenyomat megléte a szavazólapon. A szavazólap lebélyegzésére kizárólag a HVI által kifejezetten erre a célra az SZSZB rendelkezésére bocsátott hivatalos bélyegző használható. A bélyegző hiánya a szavazólap érvénytelenségét eredményezi!

A szavazólapokat előre lebélyegezni (a mozgóurnás szavazáshoz kivitt szavazólapok kivételével) nem szabad.

Forrás: Nemzeti Választási Iroda által a megyei jogú városok szavazatszámláló bizottságai részére összeállított kézikönyv

Mondhatják-e, hogy nem adnak borítékot?

Nem. A borítékot kérés nélkül át kell adni a választópolgárnak. Tilos a borítékot visszatartani azért, hogy az SZSZB számlálási munkáját könnyítse.

Kérhetünk-e magyarázatot? És segítséget?

  • Az SZSZB – ha ezt a választópolgár igényli – megmagyarázza a szavazás módját. A magyarázat ugyanakkor nem irányulhat a választópolgár döntésének befolyásolására, nem tartalmazhat olyan buzdítást, agitációt vagy utalást, amely alkalmas a választópolgár döntésének befolyásolására!
  • Ha az olvasni nem tudó, vagy a szavazásban egyéb ok miatt akadályozott választópolgár a szavazólap kitöltéséhez segítségül más személyt nem tud vagy nem akar megkérni, kérésére az SZSZB két tagja együttesen segítséget nyújt. Az SZSZB tagjai a segítségnyújtás során semmilyen módon nem befolyásolhatják a választópolgárokat abban, hogy kire vagy mely listára szavazzanak – ilyen befolyásolás sem a szavazat leadása során, sem azt megelőzően nem megengedett. A segítségnyújtás során is semlegesen, pártatlanul kötelesek eljárni az SZSZB választott és megbízott (delegált) tagjai.
Hasonló cikkünk:  Ki nyer Hetényegyházán és Ménteleken? - választókerületi körkép, 1. rész

Bemehet-e az egész család a fülkébe?

A szavazólapok kitöltésének ideje alatt – az olvasni nem tudó, illetve a fogyatékossága miatt a szavazásban akadályozott választópolgár segítője kivételével – csak a szavazó választópolgár tartózkodhat a szavazófülkében. Az ún. családi szavazás tilos, az a szavazás titkosságának sérelmét jelenti.

Fotó: Kecsup

Ikszelhetünk-e saját tollal?

A szavazat leadásához a választópolgár használhatja a szavazófülkében elhelyezett tollat vagy a saját tollát is. A választópolgár bármilyen színű tollal szavazhat.

Mi lesz, ha ottmarad egy szavazólap a fülkében?

Ha az SZSZB szavazólapot talál a fülkében, akkor azt át kell húzni, a hátoldalára rá kell írni, hogy fülkében talált szavazólap, és az át nem vett és fülkében talált szavazólapok borítékjába kell helyezni.

Mi van akkor, ha elrontjuk a szavazást?

Ha a választópolgár a szavazólap urnába dobása előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, a rontott szavazólapot az SZSZB bevonja, áthúzza, ráírja, hogy „RONTOTT”, egy külön e célra szolgáló borítékba helyezi, és a rontott szavazólap helyett új szavazólapot ad ki. Az SZSZB a rontott szavazólap helyett újat – választópolgáronként és szavazólapfajtánként – csak egyszer adhat ki.

Mi számít érvényes szavazatnak?

  • Érvényesen szavazni a körbe tett két, egymást metsző vonallal lehet. A szavazat érvényességének megítélésekor a szavazólap körein belüli részt kell vizsgálni, a körökön kívüli részt nem kell figyelembe venni, az ott elhelyezett jelölések nem érintik a szavazat érvényességét.

Forrás: Nemzeti Választási Iroda által a megyei jogú városok szavazatszámláló bizottságai részére összeállított kézikönyv

  • Azt kell vizsgálni, hogy a két vonal metszéspontja a körön belül (érvényes szavazat) vagy azon kívül (érvénytelen szavazat) van. Ha a metszéspont a kör vonalán van, akkor azt érvényes szavazatnak kell elfogadni. Kétség esetén érdemes egy mobiltelefon kameráját a szavazatra irányítani, és a kép nagyításával („zoom” funkció) döntést hozni.

Forrás: Nemzeti Választási Iroda által a megyei jogú városok szavazatszámláló bizottságai részére összeállított kézikönyv

Ceruzával is jó?

Nem. Érvénytelen a szavazat, ha a szavazó ceruzát használt. Ha kétség merül fel, toll volt vagy ceruza, úgy kell tekinteni, hogy a választópolgár tollat használt. Tilos a ceruza-, illetve tollhasználat megállapítása érdekében a szavazólap tartalmának esetleges megváltozását előidéző módszer alkalmazása, például a radírozás. Ha a választópolgár egyéb írószert, például filctollat, alkoholos filctollat stb. használt, úgy kell tekinteni, mintha tollat használt volna.

Mi van akkor, ha elmúlt 19 óra, de még sorban állok?

A 19.00 órakor már sorban állók még szavazhatnak, a később érkezők azonban nem. Ez úgy biztosítható, hogy:

  • ha a sor vége 19.00 órakor a szavazóhelyiségen belül van, akkor az ajtót be kell csukni,
  • ha a sor vége 19.00 órakor a szavazóhelyiségen kívül van, akkor az SZSZB egyik tagja 19.00 órakor beáll a sor végére. Az SZSZB az utolsó választópolgár szavazását követően zárja le a szavazást.

Mi történik a szavazás után?

A jegyzőkönyvek egy-egy másolati példányát az SZSZB elnöke – kérésükre, a szavazóhelyiségben haladéktalanul és ingyenesen – átadja az SZSZB megbízott tagjainak.
Ha helyben rendelkezésre áll fénymásoló, akkor le lehet másolni a kitöltött jegyzőkönyvet, a másolatot az SZSZB elnöke bélyegzőlenyomattal és aláírásával hitelesíti. Ha fénymásolásra nincs lehetőség, kézzel kell kitölteni a hivatalos jegyzőkönyvön felül további példányokat a delegáltak kérése alapján, ezeket a másolatokat is az SZSZB elnöke hitelesíti aláírásával és bélyegzőlenyomattal.

Az SZSZB és a jegyzőkönyvvezető a szavazólapokat tartalmazó és az egyéb iratokat, kellékeket tartalmazó urnákat – a szavazatszámlálás befejezését és a jegyzőkönyvek kitöltését követően haladéktalanul – a HVI-hez szállítja, és átadás-átvételi elismervénnyel adja át. A szállítás az SZSZB testületi feladata, abban minden SZSZB-tag jogosult és köteles részt venni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy gépkocsiban kell helyet foglalnia valamennyi SZSZB-tagnak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbetonszerkezet. Olvasónk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...