fbpx
22 C
Kecskemét
2024. szeptember 8., vasárnap

FRISS HÍREK

Egyre jobban elhidegül az EU vezetése és Orbán Viktor viszonya

- Advertisement -

Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője hivatalosan is bejelentette hétfőn, hogy a testület csak alacsonyabb szinten képviselteti magát a magyar elnökség által szervezett informális tanácskozásokon.

Ez azt jelenti, hogy uniós biztosok nem lesznek jelen, helyettük csak más tisztségviselőket küldenek majd a találkozókra – írta Mamer. A tanácskozásokon az Európai Bizottság részéről csak az adott szakterületért felelős magas rangú köztisztviselők vesznek részt, a témát politikai szinten felügyelő biztosok azonban nem.

Egyúttal közölte azt is, hogy az Európai Bizottság tagjaiból álló biztosi kollégium nem utazik Magyarországra. A szóvivő ezt a magyar elnökséget indító eseményekkel indokolta, ami feltehetőleg Orbán Moszkvai útjára utal, amikor is bármiféle előzetes egyeztetés nélkül találkozott Vlagyimir Putyinnal a magyar kormányfő. A tárgyalás utáni sajtótájékoztatón kiderült, hogy Putyin az EU soros elnökeként fogadta a magyar miniszterelnököt.

Figyelembe véve, hogy Magyarország július 1-jétől átvette az Európai Unióban a soros elnökséget, Orbán Viktor miniszterelnök úrral megvitattuk Oroszország és az Európai Unió közötti kapcsolatok helyzetét is, amelyek most mélyponton vannak. Beszéltünk a jövőbeli biztonság architektúrájáéról is” – mondta az orosz elnök.

Hasonló cikkünk:  Az állami cégeknek mostantól kötelezően spórolniuk kell

Emellett Svédország, Finnország, Lengyelország és a három balti ország, Észtország, Lettország és Litvánia is bejelentették korábban, hogy ki fogják hagyni az informális találkozókat Magyarország féléves elnöksége alatt.

A Politico szerint az uniós miniszterek a magyar kormány augusztus végi külpolitikai csúcstalálkozóját is kihagynák, helyette Josep Borrell egy rendes csúcsot hívná össze a minisztereket. Brüsszeli források szerint a bojkottal azt jeleznék a magyar kormánynak, hogy nem tárgyalhat az EU nevében.

Húha! Szögezzük le: Magyarországot nem lehet elhallgattatni. Sőt, Magyarország hangját mindenütt hallják a világon” – reagált a történésekre Orbán Viktor politikai igazgatója.

Bóka János, a magyar kormány európai uniós ügyekért felelős minisztere szerint pedig „az Európai Bizottság nem válogathat, hogy melyik intézménnyel vagy tagállammal hajlandó együttműködni. Ezentúl minden bizottsági döntés politikai alapon születik?” – tette fel a kérdést.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Egy kecskeméti atyát is felfüggesztettek kiskorú szexuális bántalmazása miatt

A kecskeméti Róbert atya és a kiskunfélegyházi R. Gábor plébános ellen is kiskorúak terhére elkövetett szexuális bántalmazás kapcsán indult...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...