fbpx

FRISS HÍREK

Átütő siker a négynapos munkahét

- Advertisement -

Negyven százalékkal nőtt a termelékenység a Microsoft leánycégénél, miután augusztusban a dolgozók minden héten pénteken fizetett szabadnapot kaptak.

A japán Microsoft közzétette annak a négynapos munkahét-kísérletnek az eredményeit, amelyek mindenkit megleptek: a cég termelékenysége 40 százalékkal nőtt a tavaly augusztusihoz képest, köszönhetően többek között a rövidebb, hatékonyabb értekezleteknek. A kísérletet ez év nyarán folytatták le, megközelítőleg 2300 alkalmazott kapott öt szabad, fizetett pénteket, amely az éves szabadságba sem számított bele. Ezen kívül támogatták a dolgozók családi nyaralását és továbbképzését 100 ezer jen (271 000 forint) erejéig.

„Dolgozz rövidebb időt, pihenj és tanulj sokat. Az a lényeg, hogy olyan környezetben élj, ahol látsz életcélt, és amely nagyobb hatással van a munkádra. Azt szeretném, ha az alkalmazottak megtapasztalnák, hogyan lehet ugyanazt az eredményt elérni 20 százalékkal kevesebb munkával” – mondta Takuya Hirano, a Microsoft Japan vezérigazgatója. A négynapos munkahéten a dolgozók hatékonyabban használták ki az időt, az értekezletek rövidebbek voltak, vagy kihelyezték azokat, hogy az utazási időt rövidítsék, így a kipihentebb dolgozók nagyobb kedvvel álltak munkába és 25,4 százalékkal kevesebb időt töltöttek munkahelyi lazítással. 58,7 százalékkal kevesebb papírt nyomtattak ki, a hivatalok áramfelhasználása 23 százalékkal csökkent, ami a környezetre is jótékony hatású volt.

Az ötnapos munkahét az egész világon elterjedt, de a most leszűrt tapasztalatok időszerűvé teszik ennek újragondolását, noha a japán kísérlet nem is az első demonstrálása volt annak, hogy a rövidebb munkahét jó hatással van a dolgozók közérzetre és produktivitásra. Új-Zélandon a Perpetual Guardian hitelcég már át is tért a folyamatos négynapos munkahétre, miután 2018-ban két hónapos kísérletükből kiderült, 240 alkalmazottjuk 20 százalékkal hatékonyabban, kiegyensúlyozottabb hangulatban dolgozik, és semmiféle hátrányát nem látták a rövidítésnek.

Hasonló cikkünk:  Egy rejtély megoldása: ki és miért lesz hálás Gulyás Gergelynek a Magyar Péter jelenség kapcsán, amihez vagy van köze, vagy nincs?

A hasonló próbálkozások szerte a világon jó eredménnyel jártak, és az utóbbi években újabb támogatást kaptak a szakszervezetektől. Ugyanakkor kérdéseket is vet fel a négynapos munkahét: például a versenyképesség szempontjából, és olyan területeken, ahol vevőkkel, ügyfelekkel kell tartani a kapcsolatot. Néhány vállalat ezen úgy próbált segíteni, hogy a dolgozók felének a pénteket, másik felének a hétfőt tette szabaddá. Franciaországban már húsz évvel ezelőtt elkezdetek kísérletezni a rövidebb munkahéttel, ami heves vitákat váltott ki. A támogatók azt emelték ki, munkahelyeket teremthet és megőrzi az élet-munka egyensúlyt, az ellenezők szerint viszont csökkenti a francia cégek versenyképességét.

Az OECD szerint Hollandiában az átlagos munkaidő hetente ma már 29 óra, ami a legalacsonyabb az iparosodott országok között: a 2000-ben elfogadott törvények minden dolgozó számára garantálják a teljes fizetett szabadságot és a gyermekgondozási szabadságot mind az anya, mind az apa számára.

Sok brit szakszervezet is foglalkozik a kérdéssel, és a megkérdezett cégvezetők szerint – akik lehetővé tették a négynapos munkahetet egész napos vagy részmunkaidős alkalmazottaik számára –, a dolgozóik elégedettsége nőtt, a betegnapok száma csökkent, és összesen évi 2 százalék megtakarítást értek el. A munkavállalók háromnegyede ezt egyenes összefüggésbe hozta a rövidebb munkaidővel. A fiatalabb generációk a felszabadult idejüket képességeik fejlesztésére, önkéntes munkára vagy olyan szívesen végzett tevékenységekre fordítják, ami nem kapcsolódik napi pénzkereső munkájukhoz. De a vezetők háromnegyede aggályokat is megfogalmazott: a munkaszerződések szabályozása, a négynapos hét bevezetéséhez kapcsolódó bürokrácia, és a személyzet kiválasztásának folyamata lehet problémás. Magyarországon eddig nagy vállalat rendszererűen nem gondolkodott négy napos munkahét bevezetésén.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...